Η Ουκρανία κατηγόρησε σήμερα τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι επισκέφθηκε τον τόπο των “εγκλημάτων” του, μετά την ανακοίνωση από το Κρεμλίνο της αιφνίδιας επίσκεψης που πραγματοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος σε κατεχόμενες από τις ρωσικές δυνάμεις περιοχές στο νότιο και το ανατολικό τμήμα της χώρας.
Το ταξίδι αυτό «συνιστά “ειδική περιοδεία” του δράστη μαζικών δολοφονιών στα κατεχόμενα και ρημαγμένα εδάφη για να απολαύσει τα εγκλήματα που διέπραξαν οι ρωσικές δυνάμεις», σημειώνει σε ανάρτησή του στο Twitter ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ.
Νωρίτερα σήμερα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μετέβη σε δύο κατεχόμενες από τις ρωσικές δυνάμεις ζώνες της Ουκρανίας. Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου επισημαινόταν ότι ο Ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε κυρίως με τους στρατιωτικούς διοικητές στην περιφέρεια της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, και σε αυτήν του Λουχάνσκ, στην ανατολική. Για λόγους ασφαλείας, ο Πούτιν δεν συνοδευόταν στην επίσκεψή του στις δύο αυτές περιοχές στην Ουκρανία από τον Ρώσο υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα και πάλι με το Κρεμλίνο, ενώ ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ διευκρίνισε ότι η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου έγινε χθες, Δευτέρα.
Η Μόσχα έχει ανακοινώσει την προσάρτηση των δύο αυτών περιφερειών, τις οποίες οι δυνάμεις της κατέχουν ωστόσο μόνον εν μέρει. Ο ρωσικός στρατός υπέστη μεγάλο πλήγμα πέρυσι στην Χερσώνα, όταν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την ομώνυμη πρωτεύουσα της περιφέρειας.
Λίγο μετά την ανακοίνωση της επίσκεψης του Πούτιν, το Κίεβο εξέδωσε επίσης ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ρωσικός βομβαρδισμός προκάλεσε τον τραυματισμό έξι ανθρώπων στην πόλη της Χερσώνας. Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη σε διάστημα ενός μήνα του Ρώσου προέδρου σε κατεχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις ζώνη στην Ουκρανία.
«Ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας μετέβη στο γενικό επιτελείο της στρατιωτικής μονάδας ‘Dniepr’» στην περιφέρεια της Χερσώνας, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Ο Πούτιν συναντήθηκε εκεί με τον διοικητή των ρωσικών αερομεταφερόμενων δυνάμεων, τον στρατηγό Μιχαήλ Τεπλίνσκι, κι άλλους υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους για να συζητήσουν για την κατάσταση στις περιφέρειες της Χερσώνας και της Ζαπορίζια.
Η ζώνη αυτή αναφέρεται συχνά από αναλυτές ως πιθανό επίκεντρο αντεπίθεσης την άνοιξη των ουκρανικών δυνάμεων, οι οποίες θέλουν να ξαναθέσουν υπό τον έλεγχό τους εδάφη που κατέκτησαν οι ρωσικές δυνάμεις. Η περιοχή αυτή έχει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία, διότι τα εδάφη που κατέλαβε η Μόσχα στις περιφέρειες της Ζαπορίζια και της Χερσώνας σχηματίζουν μια χερσαία συνέχεια ανάμεσα στη Ρωσία και τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα προσάρτησε το 2014. Η διάλυση αυτής της χερσαίας γέφυρας θα συνιστούσε σημαντικό πλήγμα για την Μόσχα.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν εξέφρασε επίσης τις ευχές του στους στρατιώτες με αφορμή το Πάσχα των Ορθοδόξων, την Κυριακή, και τους προσέφερε θρησκευτικές εικόνες.
«Είναι σημαντικό για μένα να μάθω την άποψή σας για την κατάσταση, να σας ακούσω, να ανταλλάξουμε πληροφορίες», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος σύμφωνα με βίντεο που μεταδόθηκε από το Κρεμλίνο. Ο ρωσικός στρατός αποχώρησε από την πόλη της Χερσώνας, πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας, τον Νοέμβριο του 2022 για να αναδιπλωθεί στην άλλη όχθη του Δνείπερου, του ποταμού που βρίσκεται σήμερα ανάμεσα στις ρωσικές και τις ουκρανικές δυνάμεις.
Στην Λουχάνσκ, ο Πούτιν συναντήθηκε με μέλη του γενικού επιτελείου της ρωσικής Εθνοφρουράς που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Τον Μάρτιο, ο Πούτιν είχε επισκεφθεί αιφνιδίως την Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, και τη Μαριούπολη, σημαντικό λιμάνι της Ουκρανίας που πολιορκούσαν οι ρωσικές δυνάμεις για μήνες και το έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τον Μάιο του 2022.