Η παρουσία ένοπλων μαχητών, υπηκόων Λιβερίας, που μιλούν αγγλικά επιβεβαιώθηκε σήμερα από την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στην Ακτή Ελεφαντοστού (Onuci).

«Περίπολοί μας συνάντησαν μία ομάδα ανθρώπων που μιλούσαν αγγλικά και οι οποίοι δήλωσαν ότι είναι Λιβεριανοί», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Onuci Χαμαντούν Τουρέ όταν ρωτήθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις αποδείξεις που έχει στη διάθεσή της η αποστολή σχετικά με την παρουσία λιβεριανών μαχητών στην Ακτή Ελεφαντοστού.

«Ήταν μόνοι τους τη νύχτα στο Αμπιτζάν», πρόσθεσε ο Τουρέ ο οποίος επεσήμανε ότι ήταν βαριά οπλισμένοι, χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες.

Η πρόεδρος της Λιβερίας Ελεν Τζόνσον Σερλίφ δήλωσε χθες ανήσυχη από την παρουσία μισθοφόρων από τη χώρα της στην Ακτή Ελεφαντοστού.

«Έχουμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες κάποιοι Λιβεριανοί παίρνουν μέρος στον “πόλεμο” στην Ακτή Ελεφαντοστού ως μισθοφόροι», είχε δηλώσει χθες στους δημοσιογράφους από τη Μονρόβια.

«Οποιοσδήποτε αναλάβει τέτοιου είδους δράση κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη. Είναι Λιβεριανοί και σύμφωνα με το νόμο μπορούν να συλληφθούν γι’ αυτό που κάνουν», είχε προσθέσει.

Η επιβεβαίωση από την Onuci της παρουσίας στο Αμπιτζάν ένοπλων μαχητών από τη Λιβερία, γεγονός το οποίο είχαν αναφέρει και οι κάτοικοι της πόλης, συμπίπτει με μία ειδική σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την Ακτή Ελεφαντοστού που πραγματοποιείται στη Γενεύη.

Εξάλλου, σύμφωνα με την Κιουνγκ-γουά-Κανγκ αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία επικαλέστηκε πληροφορίες που έλαβε από εμπειρογνώμονες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 173 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 471 έχουν συλληφθεί από τις 16 έως τις 21 Δεκεμβρίου στη χώρα.