Μειώνονται τα δύο τρίτα των άδειων κυκλοφορίας στην πόλη του Πεκίνο, προκειμένου να ελαφρυνθούν οι δρόμοι της κινεζικής πρωτεύουσας από το νέο έτος.

Σε ανακοίνωσή τους οι δημοτικές αρχές, γνωστοποίησαν πως το επόμενο έτος πρόκειται να εκδώσουν μέσω ενός συστήματος τυχαίας διαλογής, μόνο 240.000 νέες άδειες, δηλαδή μόνο το ένα τρίτο των αδειών που εκδόθηκαν κατά το 2010.

Από αύριο ο νέος αυτός κανονισμός θα μπει σε εφαρμογή, και σχεδόν το 90% των καινούργιων αδειών θα προορίζονται αποκλειστικά στους κατοίκους της πρωτεύουσας. Οι οδηγοί με πινακίδες εκτός Πεκίνου θα οφείλουν να εφοδιασθούν με άδειες κυκλοφορίας εντός του κέντρου, ενώ οι κυβερνητικές υπηρεσίες δεν θα επιτραπεί να αυξήσουν τον στόλο των αυτοκινήτων τους για την επόμενη πενταετία.

Παρόλα αυτά ο αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Κυκλοφορίας του Πεκίνου υποστηρίζει πως «Θα είναι πολύ δύσκολο να βελτιώσουμε αισθητά την κυκλοφορία σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, όμως αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει προσέτι την επιδείνωση της συμφόρησης».

Η κατακόρυφη αύξηση του αριθμού έκδοσης αδειών κυκλοφορίας που καταγράφηκε τον Δεκέμβριο, με πάνω από 20.000 οχήματα να έχουν πωληθεί μόνον κατά την πρώτη εβδομάδα του μηνός, επιβεβαιώνει το γεγονός πως το Πεκίνο, είναι μια από τις πιο μολυσμένες πόλεις στον κόσμο.

Εάν ο αριθμός των οχημάτων εξακολουθήσει να αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό στην κινεζική πρωτεύουσα, αναμένεται να φθάσει τα 7 εκατ. το 2015, σε ένα οδικό δίκτυο που δεν μπορεί να αντέξει πάνω από 6,7 εκατ., σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.