Λίγα 24ωρα μετά την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ταξίδεψε στη Μόσχα για την ενίσχυση της σινορωσικής συνεργασία, στέλνοντας μήνυμα στη Δύση και πρωτίστως στις ΗΠΑ.  

Ο Κινέζος πρόεδρος, έχοντας συμβάλλει καθοριστικά για τη διευθέτηση της έντασης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, μεταξύ άλλων, κομίζει στη Μόσχα το ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία.

Πρόκειται για το σχέδιο που επικρίθηκε σφοδρά από τη Δύση ως «υποκριτικό», αλλά αντιμετωπίστηκε με «σεβασμό» από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και αποτέλεσε αφορμή για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δηλώσει πως επιθυμεί να έρθει σε επαφή με τον Σι Τζινπίνγκ, προσδίδοντας του έναν ενισχυμένο ρόλο στη διεθνή διπλωματική σκηνή. Σημειώνεται πως ο Ουκρανός Πρόεδρος αναμένεται να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Κινέζο Πρόεδρο, αμέσως μετά το ταξίδι του στη Μόσχα.

Πρωτίστως όμως ο Σι Τζινπίνγκ με το ταξίδι του στη Ρωσία επιθυμεί να προωθήσει την εμβάθυνση των οικονομικών και διπλωματικών δεσμών με τη Μόσχα, ως απάντηση στην αυξανόμενη πίεση από τη Δύση. Και μπορεί η Ουάσινγκτον να κατηγορεί ανοιχτά το Πεκίνο πως με τη στάση του παρέχει διπλωματική κάλυψη στη Μόσχα για να «διαπράξει περισσότερα εγκλήματα», όμως είναι λογικό στην παρούσα φάση ο Σι Τζινπίνγκ να αποτελεί τον «καλύτερο φίλο» του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια στρατηγική κίνηση, καθώς κατά το Πεκίνο, οι ΗΠΑ, με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, αποτελούν εμπόδιο στο δρόμο προς την παγκόσμια ηγεσία. «Όσο περισσότερο οι ΗΠΑ επιθυμούν τη συντριβή της Κίνας και της Ρωσίας, τόσο πιο κοντά θα έρχονται οι δύο χώρες», ανέφερε άρθρο στο κινεζικό κρατικό πρακτορείου Xinhua για το ταξίδι του Σι στη Μόσχα.

Ανεξάρτητα από τις όποιες διακυμάνσεις λόγω των διεθνών εξελίξεων, είναι δεδομένο πως η Κίνα και η Ρωσία έχουν σταθερά ψηλά στην ατζέντα τους την ανάπτυξη των σχέσεων τους. Σε αυτό το πλαίσιο, Σι και Πούτιν αναμένεται να συνάψουν και μια σειρά από νέες συμφωνίες, κυρίως εμπορικές και ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας.

Σημειώνεται πως η Κίνα επί της ουσίας κάλυψε το κενό που δημιουργήθηκε μετά τις κυρώσεις από την Ευρώπη στη Ρωσία, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Πλέον το Πεκίνο έχει αναδειχθεί ως ένας από τους σημαντικότερους αγοραστές του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου και η αύξηση των εξαγωγών προς την Κίνα αποτέλεσε «σωσίβιο» για τη ρωσική οικονομία.

Εξάλλου, λίγο πριν από την έναρξη του πολέμου, Μόσχα κα Πεκίνο είχαν ανακοινώσει μια «συνεργασία χωρίς όρια» με το βλέμμα κυρίως στον εμπορικό τομέα. Σημαντικά ενισχυμένες ήταν και οι εξαγωγές της Κίνας στη Ρωσία, που έφτασαν τα 76,12 δισ. δολάρια το 2022 από 67,57 δισ. δολάρια το προηγούμενο έτος, ενώ οι κινεζικές βιομηχανίες επωφελήθηκαν από την αποχώρηση των δυτικών εταιρειών από τη Ρωσία.

Το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά σχεδόν 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, περίπου 190 δισ. δολάρια, και ο Σι Τζινπίνγκ σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε λίγο πριν το επίσκεψή του στη Μόσχα, υπογράμμισε πως θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία, περισσότερες επενδύσεις και διμερές εμπόριο. Ταυτόχρονα νομισματικά η Ρωσία επιδιώκοντας την «αποδολαριοποίηση», συνδέεται όλο και περισσότερο με το κινεζικό νόμισμα γουάν.

Στην πραγματικότητα η Ρωσία οδηγείται σε όλο και μεγαλύτερη εξάρτηση από την Κίνα. Αυτό σίγουρα δεν ενοχλεί το Πεκίνο. Μάλιστα αναλυτές εκτιμούν πως ενδεχομένως να πρόκειται για μέρος της στρατηγικής του. «Προτεραιότητα του Πεκίνου να είναι να κλειδώσει τη Ρωσία – μακροπόθεσμα – ως έναν μικρότερο εταίρο», έγραψε ο Ράιαν Χας, ανώτερος συνεργάτης στο Brookings Institution. Και σημειώνει: «Για τον Σι, η καθιέρωση της Ρωσίας ως κατώτερου εταίρου της Κίνας είναι θεμελιώδης και στόχος της Κίνας είναι να προφυλαχθεί από την αποτυχία της Ρωσίας και την πτώση του Πούτιν».