Οι βουλευτές μιας μικρής ανεξάρτητης κοινοβουλευτικής ομάδας ανακοίνωσαν σήμερα την κατάθεση στη γαλλική Εθνοσυνέλευση μιας «διακομματικής» πρότασης μομφής σε βάρος της κυβέρνησης αντιδρώντας στην εκκίνηση από την εκτελεστική εξουσία διαδικασίας υιοθέτησης, χωρίς ψηφοφορία, της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος.
«Η ψήφος υπέρ αυτής της πρότασης μομφής θα επιτρέψει να βγούμε από μια βαθιά πολιτική κρίση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ομάδας Liot, Μπερτράν Πανσέρ, εκφράζοντας λύπη που «οι συνάδελφοι του LR (δεξιά) δεν υπογράφουν» την πρόταση.
Περίπου 15 βουλευτές του Liot είναι οι πρώτοι από τους 91 υπογράφοντες το κείμενο, μεταξύ των οποίων βρίσκονται επίσης βουλευτές τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης που αποτελούν τον αριστερό συνασπισμό Nupes.
«Η ψήφος υπέρ της πρότασης μομφής σημαίνει ψήφος κατά της συνταξιοδότησης στα 64 έτη και πτώση της κυβέρνησης. Όποιος σπέρνει χάος, θερίζει μομφή!», αντέδρασε η επικεφαλής των βουλευτών της Ανυπόταχτης Γαλλίας (LFI, ριζοσπαστική αροστερά), Ματίλντ Πανό.
«Λυπάμαι που οι συνάδελφοι του LR δεν υπογράφουν αυτή την πρόταση. Ελπίζω πως θα είναι πολλοί που θα την ψηφίσουν», δήλωσε ο Πανσέρ, ο οποίος προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή να πείσει τους βουλευτές της δεξιάς.
Οι βουλευτές του Εθνικού Συναγερμού (RN, ακροδεξιά) κατέθεσαν με τη σειρά τους σήμερα πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.
«Και θα ψηφίσουμε όλες τις προτάσεις μομφής που θα παρουσιαστούν», υπογράμμισε η βουλευτής Λορ Λαβαλέτ.
Για να πέσει η κυβέρνηση, μια πρόταση μομφής πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, δηλ. 287 ψήφους.
Θα απαιτείτο κυρίως γύρω στους τριάντα βουλευτές του δεξιού κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι (LR), σε σύνολο 61, να ψηφίσουν υπέρ, μια υπόθεση που δεν φαίνεται πιθανή.