Σε «αλλαγή πλεύσης» φαίνεται πως προχωράει η Τουρκία με στόχο αναθερμάνει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν «παγώσει» λόγω της προσέγγισης της Άγκυρας με τη Ρωσία.
Το μήνυμα ήρθε από τον Χαλούλ Γιουργκούν, πρόεδρο της Aselsan, της μεγαλυτερης εταιρείας της Τουρκίας που παράγει ηλεκτρονικό αμυντικό εξοπλισμό. «Πλέον με την ανάπτυξη δικών μας συστημάτων δεν χρειαζόμαστε τους S-400», είπε, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
Υπενθυμίζεται πως η αγορά S-400 από την Τουρκία, η οποία αν και χώρα μέλος του ΝΑΤΟ επέλεξε να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα, υπήρξε βασικό σημείο σύγκρουσης με τις ΗΠΑ, οι οποίες μάλιστα ως «αντίποινα» είχαν «πετάξει» την Άγκυρα εκτός του εξοπλιστικού προγράμματος των F35.
Η δήλωση του Χαλούλ Γιουργκούν εκλαμβάνεται ως ένα πρώτο μήνυμα ότι το επίμαχο ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα θα μπορούσε να καταλήξει στην «αποθήκη» ή να σταλεί σε κάποια άλλη χώρα, όπως ζητούσαν οι ΗΠΑ.
Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, στην Τουρκία κανένας αξιωματούχος δεν προχωράει σε τέτοιες δηλώσεις χωρίς να έχει την έγκριση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου.
Ο Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη αμφισβήτηση στη μακροχρόνια εξουσία του και κινδυνεύει – σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις – να χάσει την Προεδρία από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Εκτιμάται λοιπόν πως ο Τούρκος Πρόεδρος ενδεχομένως επιχειρεί να κατευνάσει τις αμερικανικές αντιδράσεις προς το πρόσωπό του, δύο μήνες πριν από τις κάλπες.
Αυτή η εκτίμηση ενισχύεται και από το γεγονός πως η απόφαση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ έχει μπει σε μια πιο ομαλή τροχιά και δεν αποκλείεται τον Ιούνιο να υπάρξουν εξελίξεις.
Η «διπλωματία των σεισμών» και τα ελληνοτουρκικά
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, παράλληλα με τη λεγόμενη «διπλωματία των σεισμών» και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις φαίνεται να έχουν μπει σε τελείως διαφορετική πορεία, έστω σε επίπεδο ρητορικής.
Δεν αποκλείεται σε βάθος χρόνου αυτή η νέα κατεύθυνση στην εξωτερική πολιτική να πάρει σάρκα και οστά. Πέρα από την αγορά των F-16 η Τουρκία ίσως θα διεκδικήσει και πάλι τα F-35. Πρόγραμμα από το οποίο, όπως προαναφέρθηκε, ενώ ήταν συμπαραγωγός, εκδιώχθηκε λόγω της αγοράς των S-400.
«Ανεξάρτητα από το εάν πρόκειται για προεκλογικό ελιγμό, ούτως ώστε να μειωθούν οι πιέσεις στο πεδίο της οικονομίας, κάτι που θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών, οι εξελίξεις δείχνουν ότι όποιος κι αν είναι ο επόμενος πρόεδρος της Τουρκίας ανοίγεται ένας δρόμος για αλλαγή πλεύσης στις σχέσεις Αγκύρας – Ουάσιγκτον», σημειώνει η Deutsche Welle.