Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε σήμερα τη Δύση ότι άρχισε τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι οι δυτικές χώρες, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, επιδιώκουν «απεριόριστη εξουσία» στις παγκόσμιες υποθέσεις. Κατά την έναρξη της ετήσιας ομιλίας του προς το έθνος, ο Πούτιν σημείωσε επίσης ότι η Μόσχα αψηφά τις προσπάθειες της Δύσης να καταστρέψουν την οικονομία της Ρωσίας μέσω ενός άνευ προηγουμένου πακέτου κυρώσεων, υπογραμμίζοντας ότι τρισεκατομμύρια δολάρια διακυβεύονται για τη Δύση, αλλά οι ροές εισοδήματος στην Ρωσία δεν έχουν στερέψει.Η ομιλία του Ρώσου προέδρου προς την πολιτική και στρατιωτική ελίτ της χώρας του σήμερα έδειξε ότι έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα, δήλωσε υψηλόβαθμος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου. «Βρίσκεται σε μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα, όπου δεν υπάρχει καμία ευκαιρία για τη διεξαγωγή διαλόγου για τη δικαιοσύνη και το διεθνές δίκαιο», δήλωσε στο Reuters ο πολιτικός σύμβουλος Μιχαΐλο Ποντολιάκ.
Με τη σειρά της και η Ουάσινγκτον καταγγέλλει «τον παραλογισμό» της αντιδυτικής ομιλίας του Ρώσου Προέδρου, με έναν υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο να κατήγγειλε σήμερα «τον παραλογισμό» των κατηγοριών που διατύπωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος υποστήριξε πως η δυτική απειλή εναντίον της Ρωσίας δικαιολογούσε την εισβολή στην Ουκρανία, μεταδίδει το ΑΠΕ- ΜΠΕ. «Κανένας δεν επιτίθεται στη Ρωσία. Υπάρχει ένα είδος παραλογισμού στην ιδέα ότι η Ρωσία τελούσε υπό κάποιας μορφής στρατιωτική απειλή εκ μέρους της Ουκρανίας ή οποιουδήποτε άλλου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.
Αναφερόμενος στην ομιλία που πρόκειται να εκφωνήσει σήμερα στις 18:30 (ώρα Ελλάδας) ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από τα ανάκτορα στη Βαρσοβία, ο Σάλιβαν δήλωσε πως «δεν θα περιλαμβάνει κανένα είδος σχεδίου με στόχο τον τερματισμό του πολέμου δια της διπλωματικής οδού».
Η εν λόγω ομιλία του αμερικανού προέδρου θα επικεντρωθεί μάλλον στα ευρύτερα διδάγματα που μπορούν να αντληθούν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον οποίο θεωρεί «σημείο καμπής» στην παγκόσμια μάχη ανάμεσα στις δημοκρατίες και τα αυταρχικά καθεστώτα. «Συνεπώς οι παρατηρήσεις του θα αφορούν συγκεκριμένα τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά ασφαλώς θα αφορούν επίσης την ευρύτερη μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα (από τη μια πλευρά) στους επιτιθέμενους που επιχειρούν να καταστρέψουν τις θεμελιώδες αρχές και (από την άλλη πλευρά) τις δημοκρατίες που ενώνονται για να προσπαθήσουν να τις κάνουν σεβαστές».
Στη Βαρσοβία και τη Μόσχα, οι Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν εκφωνούν σήμερα ομιλίες εν είδει μονομαχίας, παρουσιάζοντας δύο ριζικά αντίθετες απόψεις για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την επομένη της αιφνίδιαστικής επίσκεψης του αμερικανού προέδρου στο Κίεβο.