Η Ιταλία προστίθεται στις χώρες, οι οποίες έχουν επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή, καθώς τα κανάλια της Βενετίας έχουν στερέψει από νερό, εξαιτίας της ξηρασίας. Μετά από ένα πολύ καυτό καλοκαίρι, η έλλειψη βροχής που σημειώνεται στην ιταλική πόλη, έχει κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη μετακίνηση των ντόπιων αλλά και των τουριστών.
Όλα αυτά συμβαίνουν εν μέσω της καρναβαλικής περιόδου, όπου το μεγάλο καρναβάλι της Βενετίας, το οποίο κάθε χρόνο προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο, θα πρέπει να προσαρμοστεί με τις επιταγές της κλιματικής αλλαγής.
Όπως ανέφερε και ο Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελάκης στο μεσημβρινό δελτίο του σταθμού Alpha, «είναι εικόνες που είχαμε να τις δούμε δεκαετίες, μειώθηκε πολύ σημαντικά η στάθμη του νερού στα κανάλια της Βενετίας. Όχι μόνον στα μικρά κανάλια, βλέπουμε τις σημερινές εικόνες και στο μεγάλο κανάλι, και κοντά στον Άγιο Μάρκο και στο Ριάλτο».
«Μπορείτε να δείτε ακόμα και μαχαιροπίρουνα που ήρθαν στο φως, ακόμα και ένα αυτοκίνητο, που δεν καταλαβαίνουμε πως παρασύρθηκε από την ροή των υδάτων μέχρι το μεγάλο κανάλι, δυσκολία για τις γόνδολες, δεν μπορούν να πλησιάσουν, πολλές φορές, για να ανέβουν και να κατέβουν οι τουρίστες. Όλα αυτά και ενώ ολοκληρώνεται και εδώ, στην Ιταλία, το καρναβάλι μεθαύριο, οπότε οι πιο εύποροι πελάτες δυσκολεύονται να εμπιστευθούν, όπως θέλουν, τη Βενετία, και βεβαίως, αιτία οι κλιματικές αλλαγές, και το ότι δεν βρέχει, κάτι που προκαλεί ξηρασία σε άλλες περιοχές της Ιταλίας» ανέφερε ο ίδιος.
Σύμφωνα με το Bloomberg, είναι γνωστό πως στη Βενετία σπάνια γίνονται καταστροφικές παλίρροιες, οι οποίες, όμως, έχουν γίνει πιο συχνές τα τελευταία χρόνια. Η χειρότερη παλίρροϊα των τελευταίων 50 και πλέον ετών σημειώθηκε το 2019, προκαλώντας ζημιές που υπολογίζονται σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ (1,1 δισεκατομμύριο δολάρια). Στη συνέχεια, η πόλη ξεκίνησε τις εργασίες για το αντιπλημμυρικό έργο MOSE, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023.