Καθημερινά οι φωτορεπόρτερ από τα μεγαλύτερα πρακτορεία του κόσμου, καλύπτουν τα σημαντικότερα γεγονότα που απασχολούν τη διεθνή κοινή γνώμη. Μέσα από τις εντυπωσιακές φωτογραφίες τους, μας μεταφέρουν τις ειδήσεις, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες… Το γεγονός ότι μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις είναι αποδεδειγμένο. Δε χρειάζονται πολλά λόγια για τις παρακάτω φωτογραφίες. Σε αυτές συμπυκνώνονται όσα έγιναν στον κόσμο την εβδομάδα που πέρασε.
Οι έρευνες για το χειρότερο αεροπορικό δυστύχημα στο Νεπάλ
Συνεχίζουν με αμείωτους ρυθμούς οι έρευνες των αρχών του Νεπάλ, προκειμένου να ανασυρθεί και το τελευταίο θύμα της συντριβής αεροσκάφους της εταιρείας Yeti Airlines, που σημειώθηκε την προηγούμενη Κυριακή. Η συντριβή του αεροσκάφους είναι το χειρότερο αεροπορικό δυστύχημα στη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια και το τρίτο χειρότερο στην ιστορία της χώρας.
Στη φωτογραφία φαίνεται ένα ελικόπτερο να μεταφέρει τα πτώματα θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος. Συνεργεία συνεχίζουν την μακάβρια αναζήτηση στα αποκαΐδια του δικινητήριου turboprop ATR 72, το οποίο εκτελούσε πτήση από την Κατμαντού στην Ποχάρα όταν συνετρίβη.
Στο πένθος η Ουκρανία μετά από συντριβή ελικοπτέρου κοντά σε νηπιαγωγείο
Τουλάχιστον 14 άνθρωποι, ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι του Υπουργείου, σκοτώθηκαν την Τετάρτη όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη έξω από το Κίεβο, στην πόλη Μπρόβαρι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας. Σημειώνεται πως στο ελικόπτερο επέβαιναν εννέα άτομα, περιλαμβανομένων δύο πιλότων. Το ελικόπτερο έπεσε σε κτίριο νηπιαγωγείου με αποτέλεσμα μεταξύ των θυμάτων της τραγωδίας να είναι και ένα παιδί.
Στο τοπικό νοσοκομείο νοσηλεύονται δεκάδες τραυματίες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά. «Κατά τη διάρκεια της τραγωδίας, παιδιά και υπάλληλοι του ιδρύματος βρίσκονταν στον κήπο. Μέχρι τις 10:30 υπήρχαν 29 τραυματίες, εκ των οποίων 15 παιδιά» έγραψε σε αναρτήσεις του ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Κιέβου Ολέξιι Κουλέμπα. Οι έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος έχουν ξεκινήσει έπειτα από αίτημα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν ατυχήματα σε καιρό πολέμου».
Τα παιδιά του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου οδηγούν τον πατέρα τους στην τελευταία του κατοικία
Πλήθος βασιλιάδων, πριγκιπισσών, ευγενών αλλά και απλού κόσμου είπαν το τελευταίο αντίο στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο. Στη φωτογραφία, τα παιδιά και τα εγγόνια του εκλιπόντος, φέρουν το φέρετρο του πατέρα τους στο νεκροταφείο της πρώην θερινής κατοικίας των Ελλήνων βασιλικών, στο Τατόι. Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος ήθελε να ταφεί δίπλα στα μνήματα των γονέων του. Λίγο πριν την ταφή, οι κάμερες έκλεισαν, καθώς επιθυμία της οικογένειας ήταν η ταφή να γίνει χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων.
Συρρικνώνεται ο πληθυσμός της Κίνας
Η Κίνα φέρεται να βρίσκεται πολύ κοντά στην απώλεια τής θέσης της ως πολυπληθέστερης στον κόσμο από την Ινδία, καθώς ο πληθυσμός της συρρικνώνεται και ο αντίκτυπος μπορεί να γίνει αισθητός σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, ο κινεζικός πληθυσμός συρρικνώθηκε κατά περίπου 850.000 ανθρώπους το 2022. Την περασμένη χρονιά καταγράφτηκαν 9,56 εκατομμύρια γεννήσεις, που δεν αναπλήρωσαν τους 10,41 εκατ. θανάτους, διευκρίνισε η εθνική υπηρεσία στατιστικής της Κίνας σε έκθεσή της. Η μείωση αυτή αναμένεται να κρατήσει δεκαετίες, σύμφωνα με ειδικούς σε δημογραφικά ζητήματα, κάτι που θα έχει απτές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία.
Qatargate: Τα… βασανιστήρια της Καϊλή
Την παράταση της κράτησης της Εύας Καϊλή στις φυλακές του Χάρεν για ακόμα ένα μήνα, αποφάσισε η εισαγγελία των Βρυξελλών την Πέμπτη (19/01). Από την πλευρά τους οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή έκαναν λόγο για βασανιστήρια αλλά και για μεσαιωνικές συνθήκες κράτησης.
Ειδικότερα, ο κ. Δημητρακόπουλος δήλωσε: «Καταρχήν θέλω να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον σας για την κυρία Εύα Καϊλή. Θα λέω συνέχεια ότι η Εύα Καϊλή είναι αθώα. Η Εύα Καϊλή μου ζήτησε να σας μεταφέρω τα εξής. Η Εύα Καϊλή δεν είχε καμιά επαγγελματική συνεργασία με τον κύριο Παντσέρι. Και τώρα τα δύσκολα και στενάχωρα: Η Εύα Καϊλή από την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου έως την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου ήταν σε απομόνωση με απόφαση του ανακριτή. Για 16 ώρες ήταν σε ένα κελί στην Αστυνομία, όχι στη φυλακή, με κρύο, ζήτησε μια δεύτερη κουβέρτα και δεν της έδωσαν, της πήραν το παλτό. Αυτά είναι βασανιστήρια. Το φως ήταν συνεχώς αναμμένο, δεν μπόρεσε να κοιμηθεί για ένα λεπτό, είχε περίοδο με πολύ αίμα και δεν της επέτρεψαν να πλυθεί. Αυτό συνιστά βασανιστήριο. Η Εύα Καϊλη κατηγορείται αλλά υπάρχει πάντα το τεκμήριο αθωότητας, είμαστε στην Ευρώπη! Αυτές οι πράξεις παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είναι βασανιστήρια, είναι Μεσαίωνας. Σας παρακαλώ όλους, δημοσιοποιείστε τα αυτά, η δημοσιότητα είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Ελπίζω σε μια δίκαιη δίκη, είμαστε στην Ευρώπη!».
Αναβάτες… δαμάζουν τις φλόγες σε φεστιβάλ της Ισπανίας
Άλογα πηδούν μέσα από καπνό και φλόγες στο παραδοσιακό φεστιβάλ Las Luminarias στην Ισπανία. Η γιορτή πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 16 Ιανουαρίου στο μικρό χωριό San Bartolome de Pinares, κοντά στη Μαδρίτη και το κοινό έχει την ευκαιρία να δει εκατοντάδες ντόπιους αναβάτες μαζί με τα άλογά τους να βυθίζονται στις φλόγες για να τιμήσουν τον Άγιο Αντώνιο, τον προστάτη των ζώων. Η παράδοση χρονολογείται για περισσότερα από 500 χρόνια, από την εποχή της πανώλης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Η γιορτή γίνεται για να εξαγνίσει τα ζώα με τον καπνό των φωτιών και να τα προστατεύσει για το νέο χρόνο.
Το απόλυτο χάος στο Περού – Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους
Η κατάσταση στο Περού είναι μία από τις χειρότερες που έχει βιώσει η χώρα τα τελευταία 20 χρόνια. Πολλοί κάτοικοι, κυρίως στις φτωχότερες αγροτικές περιοχές, είναι οργισμένοι με την ανισότητα αλλά και την άνοδο των τιμών. Χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως από νότιες επαρχίες στις Άνδεις, συμμετείχαν σε πορεία της Πέμπτης (19/01) αξιώνοντας να παραιτηθεί η περουβιανή πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε στο κέντρο της Λίμας, όπου κατόπιν ξέσπασαν βίαια επεισόδια ανάμεσα σε συμμετέχοντες στην μαζική κινητοποίηση και τις ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας που είχαν αναπτυχθεί. 45 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις ταραχές του τελευταίου μήνα. Η Αστυνομία εκτιμά τους διαδηλωτές στις 3.500, άλλοι υποστηρίζουν ότι ξεπέρασαν τις 7.000 όπως μετέδωσε το Reuters. Στη φωτογραφία φαίνεται μία διαδηλώτρια να συλλαμβάνεται από την αστυνομία και με βίαιο τρόπο να ρίχνεται στο πίσω μέρος του αστυνομικού οχήματος κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.