Ο Γάλλος κατά συρροή δολοφόνος Σαρλ Σομπράζ, που έδρασε στην Ασία τα χρόνια του 1970 και αποτέλεσε έμπνευση για τη σειρά του Netflix, The Serpent, αφέθηκε ελεύθερος από φυλακή στο Νεπάλ και θα απελαθεί στη Γαλλία.
«Η κυβέρνηση του Νεπάλ θέλει να τον στείλει το ταχύτερο δυνατό. Ο Σομπράζ το θέλει επίσης», διευκρίνισε ο δικηγόρος του, ο Γκοπάλ Σιουακότι Τσιντάν, που του αγόρασε ένα εισιτήριο με την Qatar Airways που αναχωρεί στις 18:00 τοπική ώρα (14:15 ώρα Ελλάδας). «Η πρεσβεία της Γαλλίας του φέρνει το ταξιδιωτικό έγγραφό του», πρόσθεσε.
Η απόφαση να απελευθερωθεί ο Σαρλ Σομπράζ, 78 ετών, που παρέμενε φυλακισμένος στο Νεπάλ από το 2003 για τη δολοφονία δύο τουριστών από τη Βόρεια Αμερική, ελήφθη την Τετάρτη από το Ανώτατο Δικαστήριο του Νεπάλ.
Ο κατά συρροή δολοφόνος επρόκειτο αρχικά να αποφυλακιστεί χθες, Πέμπτη, όμως η αποφυλάκισή του καθυστέρησε μία ημέρα λόγω τεχνικών και νομικών προβλημάτων.
Ο Σαρλ Σομπράζ θα πρέπει να υποβληθεί σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς και η απελευθέρωσή του συνάδει με έναν νεπαλέζικο νόμο που επιτρέπει την απελευθέρωση κρατουμένων που έχουν εκτίσει τα τρία τέταρτα της ποινής τους, σύμφωνα με το δικαστήριο που διέταξε την απέλασή του εντός 15 ημερών προς τη Γαλλία.
Πριν από την ανακοίνωση για τη μεταφορά του, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών είχε γνωστοποιήσει πως η Γαλλία θα αποδεχόταν την απέλασή του σ’ αυτή. «Η Γαλλία θα ήταν υποχρεωμένη να την αποδεχθεί καθώς ο κ. Σομπράζ είναι Γάλλος υπήκοος», είχε εξηγήσει εκπρόσωπος του υπουργείου.
Η γαλλική πρεσβεία στο Νεπάλ παρακολουθεί την κατάσταση, είχε δηλώσει η ίδια πηγή, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Γάλλος πολίτης, από Ινδό πατέρα και Βιετναμέζα μητέρα, ο Σαρλ Σομπράζ άρχισε τα ταξίδια στον κόσμο τα πρώτα χρόνια του 1970 και βρέθηκε στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, την Μπανγκόκ.
Εμφανιζόμενος ως έμπορος πολύτιμων λίθων, συνήθιζε να προσεγγίζει τα θύματά του, να γίνεται φίλος τους και στη συνέχεια να τα ναρκώνει, να τα ληστεύει και να τα σκοτώνει.
Απέκτησε το προσωνύμιο «δολοφόνος των μπικίνι» το 1975 μετά την ανακάλυψη του πτώματος μιας Αμερικανίδας που φορούσε μόνο το μπικίνι της σε μια παραλία της Πατάγια στην Ταϊλάνδη.
Το όνομα του Σομπράζ συνδέεται με περίπου 20 φόνους.
Το άλλο προσωνύμιό του, «Το ερπετό» –από την ικανότητά του να αλλάζει ταυτότητα για να ξεφεύγει από τις αρχές –, έδωσε τον τίτλο και σε μια επιτυχημένη σειρά του BBC και του Netflix που βασίστηκε στη ζωή του.
Ο Σομπράζ συνελήφθη στην Ινδία το 1976 και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών για τον φόνο ενός Γάλλου τουρίστα σε ένα ξενοδοχείο στο Δελχί. Έμεινε όμως συνολικά 21 χρόνια στη φυλακή, με ένα σύντομο διάλειμμα το 1986, όταν δραπέτευσε και συνελήφθη ξανά στην Γκόα.
Αφού αφέθηκε ελεύθερος το 1997 επέστρεψε στο Παρίσι. Επανεμφανίστηκε όμως το 2003 στο Νεπάλ, όπου εντοπίστηκε στην τουριστική συνοικία του Κατμαντού και συνελήφθη.
Την επόμενη χρονιά δικαστήριο τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία το 1975 της Αμερικανίδας τουρίστριας Κόνι Τζο Μπρόνζιτς. Δέκα χρόνια αργότερα κρίθηκε ένοχος και για τον φόνο του Καναδού συντρόφου της Μπρόνζιτς.