Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε μια σειρά από εμφανίσεις τις προηγούμενες ημέρες. Δεν έχει όμως τόση σημασία το τι είπε, αλλά η εμφανής ανάγκη του να δείξει ότι είναι υγιής, σε εγρήγορση και ότι έχει τον έλεγχο, γράφουν οι New York Times.

Το βράδυ της Παρασκευής ο Πούτιν συνέχισε να δέχεται ερωτήσεις σε μια συνέντευξη Τύπου όταν ο εκπρόσωπός του προσπάθησε να την τελειώσει. «Δεν μπορείς να εμπιστευτείς κανέναν. Μπορείς να εμπιστευτείς μόνο εμένα», είπε σε έναν δημοσιογράφο για ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης.

Ήταν μια πολυάσχολη εβδομάδα για τον ρώσο πρόεδρο για την «κατασκευή» της δικής του εκδοχής της πραγματικότητας σε μια περίοδο που η ρωσική νίκη στην Ουκρανία μοιάζει πιο μακρινή από ποτέ. Ο μαραθώνιος δημόσιων εμφανίσεων ξεκίνησε τη Δευτέρα με την οδήγηση στη γέφυρα της Κριμαίας. Την Τετάρτη το Κρεμλίνο δημοσίευσε υλικό σχεδόν τριών ωρών με τον Πούτιν να συναντά «το συμβούλιό του για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Την Πέμπτη κυκλοφόρησε ένα βίντεο με τον Πούτιν να συνεχίζει τις επιθέσεις του στην Ουκρανία, δείχνοντας αρκετά χαρούμενος, κάτι που οδήγησε κάποιους να νομίζουν ότι ήταν μεθυσμένος, γράφει η εφημερίδα.

Την Παρασκευή, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Κιργιστάν, ο ρώσος πρόεδρος απέρριψε την ιδέα ότι η εισβολή στην Ουκρανία αντιμετωπίζει προβλήματα. «Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση ακολουθεί την πορεία της, τα πάντα είναι σταθερά για εμάς εκεί», είπε ο Πούτιν, χρησιμοποιώντας την ορολογία του Κρεμλίνου για τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Δεν υπάρχουν θέματα ή προβλήματα εκεί σήμερα».

Αυτή η σειρά από εμφανίσεις ήταν και ένα μήνυμα: ότι ο πρόεδρος, παρά τα οικονομικά προβλήματα και τις τεράστιες στρατιωτικές απώλειες, προσπαθεί να παρουσιαστεί ως υγιής, σε εγρήγορση και ότι διατηρεί ακόμη τον έλεγχο, σημειώνουν οι New York Times.

«Δείχνει απλώς, κυρίως στους εσωτερικούς κύκλους εξουσίας στη Ρωσία, ότι συνεχίζει να διατηρεί τον έλεγχο της κατάστασης», δήλωσε ο Grigorii Golosov, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο στην Αγία Πετρούπολη. «Όταν ο Πούτιν μιλάει τόσο πολύ, αυτό που λέει δεν είναι τόσο σημαντικό».

Βλαντίμιρ Πούτιν

Πράγματι, κάποιοι σχολιαστές του Πούτιν επέμειναν αυτή την εβδομάδα στην κυβερνητική του προπαγάνδα, αναφέρει το δημοσίευμα. Σε videoconference την Τετάρτη με ένα πάνελ από δικούς του ειδικού στα ανθρώπινα δικαιώματα απάντησε σε ερωτήματα για την αντιμετώπιση των Ρώσων στην Ευρώπη. Μετά μίλησε για τους ζωολογικούς κήπους: «Σε ορισμένα δυτικά κράτη τα ζώα στους ζωολογικούς σκοτώνονται μπροστά σε παιδιά, σφαγιάζονται. Σίγουρα δεν ανταποκρίνεται στη δική μας κουλτούρα».

Την επόμενη ημέρα απένειμε το Χρυσό Αστέρι της Ρωσίας σε στρατιωτικούς στο Κρεμλίνο. Δίνοντας στη δημοσιότητα εικόνες από την ομιλία του, το γραφείο του δημοσίευσε και ένα 4λεπτο βίντεο όπου κουβεντιάζει με όσους βράβευσε, με ποτήρια σαμπάνιας στα χέρια.

Στα social media, ορισμένοι δήλωσαν έκπληκτοι που το Κρεμλίνο έδωσε στη δημοσιότητα τις εικόνες, καθώς ο Πούτιν, η νηφαλιότητα και ο αυτοέλεγχος του οποίου είναι κεντρικής σημασίας στην προσεκτικά διαμορφωμένη εικόνα του στη Ρωσία, φάνηκε σαν να ήταν ίσως ζαλισμένος, γράφουν οι New York Times. Όμως ο Golosov σημείωσε ότι οι εικόνες του χαρούμενου και χαλαρού Πούτιν που συζητά τον πόλεμο της χώρας του ήταν αποτελεσματικές για τους υπεύθυνους Τύπου του Κρεμλίνου.

«Ο Πούτιν χρειάζεται να δείξει στον κόσμο ότι όλα πάνε καλά. Και ότι μπορεί να συζητά για όσα συμβαίνουν με καλή διάθεση», ανέφερε ο Golosov.