Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, που δικάζεται για διαφθορά, πλησίασε σήμερα στον στόχο του να βρεθεί, μαζί με τους συμμάχους του, για μία ακόμη φορά στην πρωθυπουργία του Ισραήλ. Μετά τις βουλευτικές εκλογές της Τρίτης τα ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα έδιναν στο Λικούντ του Νετανιάχου και τους συμμάχους του –τα υπερορθόδοξα κόμματα και το ακροδεξιό «Θρησκευτικός Σιωνισμός»– 62 έδρες, μία περισσότερη από όσες χρειάζονται για να έχουν την πλειοψηφία στην Κνεσέτ.
Στη συνέχεια η Εκλογική Επιτροπή άρχισε να ανακοινώνει σιγά σιγά τα πρώτα αποτελέσματα, επιβεβαιώνοντας την τάση αυτή.
Σήμερα το πρωί, με το 93,3% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, «ο συνασπισμός της δεξιάς» του Νετανιάχου συγκεντρώνει 65 έδρες –32 το Λικούντ, 19 τα υπερορθόδοξα κόμματα και 14 η ακροδεξιά— και οδεύει να σχηματίσει την πιο δεξιά κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Η κυβέρνηση του Γιαΐρ Λαπίντ «έφτασε στο τέλος της» τόνισε ο ηγέτης της ακροδεξιάς Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ. «Έχει έρθει η ώρα να επιστρέψει η ασφάλεια στους δρόμους, να αποκατασταθεί η τάξη, να δείξουμε ποιος είναι το αφεντικό, έχει έρθει η ώρα να σκοτώνουμε έναν τρομοκράτη που εξαπολύει μια επίθεση» τόνισε, μετά και την ανακοίνωση της αστυνομίας ότι σκότωσε έναν Παλαιστίνιο ο οποίος επιτέθηκε και τραυμάτισε τρεις αστυνομικούς στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ, επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Γες Ατίντ (Υπάρχει Μέλλον) συγκεντρώνει 24 έδρες και ο σύμμαχός του Μπένι Γκαντς 12, ενώ ακολουθούν δύο άλλα κόμματα με 9 έδρες το καθένα και τα αραβικά κόμματα με 10 έδρες.
Όπως εξηγεί το ΑΠΕ-ΜΠΕ, βάσει του ισραηλινού εκλογικού συστήματος, ένα κόμμα πρέπει να συγκεντρώσει το 3,25% για να εισέλθει στο κοινοβούλιο με τέσσερις έδρες.
Δύο κόμματα εχθρικά προς τον συνασπισμό του Νετανιάχου, το αριστερό Μέρετζ και το αραβικό Μπάλαντ, συγκεντρώνουν 3,15% και 2,97% αντίστοιχα και η τύχη τους βρίσκεται στα χέρια των τελευταίων ψήφων που μένουν να καταμετρηθούν, αυτές κυρίως των στρατιωτικών και των υγειονομικών.
Διαπραγματεύσεις με τον «Θρησκευτικό Σιωνισμό» για τον σχηματισμό κυβέρνησης
Ο Λαπίντ, που γιορτάζει τα 59 χρόνια του το Σαββατοκύριακο, σχημάτισε πέρυσι έναν ετερόκλητο συνασπισμό στον οποίο συμμετείχαν κόμματα της δεξιάς, της αριστεράς, του κέντρου όπως και ένα αραβικό, με στόχο να εκδιώξουν από την εξουσία τον Νετανιάχου, τον μακροβιότερο πρωθυπουργό του Ισραήλ.
Ο «Μπίμπι» δεν εγκατέλειψε την πολιτική όπως θα ήθελαν οι αντίπαλοί του, αλλά παρέμεινε επικεφαλής του Λικούντ με στόχο να επιστρέψει στην εξουσία ώστε οι βουλευτές του να του δώσουν και πάλι ασυλία και να ακυρωθεί η δίκη του για διαφθορά.
Μόλις γίνουν γνωστά τα οριστικά αποτελέσματα, ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ θα ζητήσει από τον επικεφαλής του κόμματος που έχει συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους να σχηματίσει κυβέρνηση. Αυτός θα έχει διορία 42 ημέρες.
Ωστόσο σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, το στρατόπεδο Νετανιάχου δεν αναμένει το επίσημο πράσινο φως, με τον πρώην πρωθυπουργό να έχει ήδη ζητήσει από τον Γιαρίβ Λεβίν, στενό του συνεργάτη, να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις κυρίως με τον «Θρησκευτικό Σιωνισμό».
Ο Μπεζαλέλ Σμότριτς, επικεφαλής του κόμματος, έχει δηλώσει ότι επιθυμεί το υπουργείο Άμυνας και ο δεύτερος στην ιεραρχία του κόμματος Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, δύο θέσεις κλειδιά στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, την ώρα μάλιστα που η ένταση είναι ιδιαίτερα οξυμένη.
Ο διορισμός τους σε αυτά τα κρίσιμα υπουργεία ενδέχεται «να φέρει σε δύσκολη θέση στη διεθνή σκηνή» τον Νετανιάχου, εκτίμησε ο Παλαιστίνιος αναλυτής Χαλντούν Μπαργούτι.
Χωρίς να θέλει «να κάνει εικασίες για την κυβέρνηση» το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την ελπίδα «όλοι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι να εξακολουθήσουν να μοιράζονται τις αξίες μιας ανοικτής, δημοκρατική και ανεκτικής κοινωνίας που σέβεται όλη την κοινωνία των πολιτών και κυρίως τις μειονότητες».