Η γερουσία της Ρώμης, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην ιταλική κυβέρνηση με 162 ναι και 135 όχι, αλλά αυτό που πρόκειται να καθορίσει την τυχόν αλλαγή του όλου πολιτικού σκηνικού, είναι η τελική ψηφοφορία της Βουλής, που είναι σε εξέλιξη. Το σχετικό αποτέλεσμα, αναμένεται στις 13.00 ώρα Ιταλίας (14.00 ώρα Ελλάδος).

Στην τελική τους συνεδρίαση, οι βουλευτές και γερουσιαστές του κόμματος του Τζανφράνκο Φίνι, «Μέλλον και Ελευθερία», αποφάσισαν, χθες βράδυ, να τηρήσουν μια κοινή γραμμή. Θα προσφέρουν στον Καβαλιέρε μια πολύτιμη αποχή, κατά την ψηφοφορία της βουλής, ζητώντας, όμως, ως αντάλλαγμα, να παραιτηθεί ο Μπερλουσκόνι, πριν την οριστική ψήφο του κοινοβουλίου, για να ανοίξει μια καινούρια πολιτική φάση.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, όμως, δεν δέχθηκε, μέχρι αυτή την στιγμή την πρόταση, χαρακτηρίζοντάς την «ένα αυταρχικό τελεσίγραφο».

Μετά την ψηφοφορία, θα καταστεί σαφές ποιο δρόμο θα μπορέσει να ακολουθήσει η ιταλική πολιτική, για να βγει από την αβεβαιότητα και την εμφανή κρίση, των τελευταίων μηνών. Δυο οι πιθανότερες εξελίξεις : πρόωρες εκλογές, ή νέα κυβέρνηση, ευρείας συμμετοχής, με στόχο την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο μεγιστάνας-πρωθυπουργός, από την μεριά του, ελπίζει να μπορέσει να συνεχίσει να κυβερνά, με έναν ανασχηματισμό, περιορισμένου χαρακτήρα. Αλλά οι πιθανότητες να πετύχει τον στόχο του, κατά τα φαινόμενα, είναι όλο και πιο περιορισμένες.