Στη δημοσιότητα δίνεται την Πέμπτη η έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση του Μπαράκ Ομπάμα ότι αλλάζει η στρατηγική της Ουάσινγκτον στην περιοχή.

Και ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 2010 είναι η πιο αιματηρή χρονιά για τις ξένες δυνάμεις από την έναρξη του πολέμου στο Αφγανιστάν, πριν από εννέα χρόνια, η έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης θα αναφέρει ότι έχει καταγραφεί «πρόοδος».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς αρνήθηκε να δώσει στοιχεία για το περιεχόμενο της έκθεσης και επέμεινε μέχρι χθες να επαναλαμβάνει ότι, όπως δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Αφγανιστάν, έχει καταγραφεί «πρόοδος». Το ίδιο ανέφερε και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς.
Η περασμένη χρονιά χαρακτηρίσθηκε επίσης από ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην αμερικανική ηγεσία και τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι. Σύμφωνα με αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ιστότοπο WikiLeaks, ορισμένοι διπλωμάτες φθάνουν μέχρι να θεωρούν τον Καρζάι παρανοϊκό και διεφθαρμένο.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Πακιστάν, χώρα η οποία καταλαμβάνει κεντρική θέση στη νέα στρατηγική του Λευκού Οίκου έχουν επίσης χαρακτηρισθεί από αμοιβαία δυσπιστία, κυρίως ως προς το θέμα των επιθέσεων μη επανδρωμένων αμερικανικών αεροσκαφών στις ζώνες των φυλών που συνορεύουν με το Αφγανιστάν.

Η έκθεση δίνεται στη δημοσιότητα λιγότερο από έναν μήνα μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ηγέτες των χωρών μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας ενέκριναν αμερικανικό σχέδιο που προβλέπει την έναρξη της μεταβίβασης των εξουσιών στον τομέα της ασφάλειας στην αφγανική αστυνομία και τον στρατό, σε μία διαδικασία που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2014.

Αυτό το χρονικό όριο, το οποίο σταδιακά ετέθη τους τελευταίους μήνες από την αμερικανική κυβέρνηση, θεωρήθηκε από ορισμένους αναλυτές ως παραδοχή ότι οι στόχοι του πολέμου απέχουν πολύ από το να έχουν πραγματοποιηθεί, ωστόσο ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό μπορεί να τηρηθεί.