Ο βασανισμός και ο θάνατος της 22χρονης Μαϊσά Αμινί από τους αστυνομικούς στο Ιράν έχει πυροδοτήσει μια ιστορική κοινωνική εξέγερση και τις τελευταίες ώρες έχουν καταγραφεί εικόνες χάους.
Σαν μια σπίθα που άναψε φωτιά, ο θάνατoς της 22χρονης Ιρανής, μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών, γιατί δεν φορούσε «σωστά» το χιτζάμπ στο κεφάλι, προκαλεί έκρηξη οργής ενάντια στο θεοκρατικό καθεστώς, η οποία λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Δεκάδες είναι οι νεκροί από τις διαδηλώσεις, που καταπνίγονται βίαια από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Η επανάσταση της χιτζάμπ έχει πάρει μορφή λαϊκής εξέγερσης, με τις γυναίκες να να καίνε μαντήλες και να κόβουν τα μαλλιά τους ως μια μορφή διαμαρτυρίας για την αστυνομική αυθαιρεσία μετά τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου της συμπατριώτισσάς τους, αλλά και για τη θέση τους και την ταυτότητά τους στην κοινωνία και τη χώρα τους.
Διαμαρτυρία για τον θάνατο της νεαρής στο Ιράν και την πολιτική της Τεχεράνης, έγινε και στην Αθήνα, έξω από την πρεσβεία της χώρας. Σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια.
Ο Αντώνης Κανάκης με μια ανάρτηση στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook ξέσπασε για την επικαιρότητα στην Ελλάδα.
«Αυτές τις ημέρες εξελίσσεται μία άκρως σημαντική και πιθανώς ιστορική κοινωνική εξέγερση. Οι γυναίκες στο θεοκρατικό ισλαμικό Ιράν, ρισκάρουν και θυσιάζουν αν χρειαστεί τη ζωή τους, προκειμένου να λάβουν τέλος επιτέλους οι θηριωδίες που διαπράττονται εναντίον τους στο όνομα της θρησκείας. Δέος για το θάρρος τους και ελπίδα για αλλαγή.
Υ. Γ. Παράλληλα ρίχνεις μια ματιά στα «κοινωνικά» θέματα που απασχολούν τη δική μας επικαιρότητα, με πρωταγωνιστές προσβλητικά για τη γυναίκα ριάλιτι, “influencers”, κόντρες και δεξιώσεις και σε πιάνει θλίψη», έγραψε ο Αντώνης Κανάκης.