Σοβαρό επεισόδιο έγινε στη Δένεια της Λευκωσίας όταν τούρκοι στρατιώτες ζήτησαν από Ελληνοκύπριο κτηνοτρόφο, που έβοσκε τα πρόβατά του, να φύγει από τη νεκρή ζώνη, απειλώντας τον μάλιστα με όπλο, όπως κατήγγειλε. Η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών ερευνά το συμβάν, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου, Αλίμ Σιντίκ.
Ο κοινοτάρχης Δένειας, Χριστάκης Παναγιώτου, ανέφερε στο Πρακτορείο πως υπάρχει και σχετικό βίντεο όπου καταγράφεται τι συνέβη στην περιοχή. Πρόσθεσε πως το συμβάν έλαβε χώρα 500 μέτρα εντός της νεκρής ζώνης αναφέρει το sigmalive.
Ο κ. Παναγιώτου είπε πως γύρω στις 6 Τούρκοι στρατιώτες κατέβηκαν από τα φυλάκιά τους με τα όπλα στα χέρια και ζήτησαν από τον κτηνοτρόφο να φύγει, απειλώντας τον. Ο ένας μάλιστα στρατιώτης όπλισε το όπλο του, πρόσθεσε. Ο κοινοτάρχης είπε πως ο κτηνοτρόφος έχει άδεια για εργασίες στην περιοχή. «Του φώναζαν και του έριχναν πέτρες και τελικά τον έδιωξαν. Όταν έγινε το συμβάν, αυτός μας ειδοποίησε τηλεφωνικά και έβγαλε και σχετικό βίντεο», πρόσθεσε.
Ο κ. Παναγιώτου είπε πως εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχαν στην περιοχή άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη η καταγγελία για το γεγονός έγινε στο Υπουργείο Εξωτερικών, στα Ηνωμένα Έθνη και στην Εθνική Φρουρά.
«Είναι συστηματική τουρκική πολιτική»
Μιλώντας και στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο ο κ.Παναγιώτου ανέφερε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. «Είχε άδεια για να καλλιεργεί το χωράφι του όπως και οι υπόλοιποι γεωργοί που έχουν χωράφια στη νεκρή ζώνη. Έχουν όλοι την σχετική άδεια, το λεγόμενο πάσο που τους δίνουν τα Ηνωμένα Έθνη μετά από σχετική αίτηση» ανέφερε.
«Δεν έχει δικαιολογία, είναι συστηματική τουρκική πολιτική που εκφράζεται μέσω του Αττίλα. Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να το ψάξει γιατί στη Δένεια να συμβαίνουν αυτά και να μην συμβαίνουν στα διπλανά χωριά που έχουν νεκρές ζώνες. Είναι ένα μεγάλο θέμα που πρέπει κάποτε να λυθεί, να μας ενημερώσουν και εμάς» είπε στην εκπομπή.
«Τα Ηνωμένα Έθνη πλέον στην νεκρή ζώνη μετά την απαγκίστρωση που έχουν γίνει κάνουν απλώς περιπολίες κάθε δύο-τρεις ώρες, κάνουν περιπολία με το αυτοκίνητο μέσα στη νεκρή ζώνη. Αν τύχει και είναι κοντά στο συμβάν θα επέμβουν αν όχι θα ενημερωθούν μετά».
Και κατέληξε: «Δραστικά μέτρα για να μην κοροϊδευόμαστε δεν μπορούμε να πάρουμε, στη νεκρή ζώνη η Εθνική Φρουρά δεν μπορεί να λάβει μέτρα. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να εφαρμόσουν τα Ηνωμένα Έθνη αυτά που είχαν υποσχεθεί το 1974 ότι θα πάρουν την νεκρή ζώνη και θα παρέχουν ασφάλεια στους κατοίκους και στον κόσμο για επιτήρηση της ηρεμίας μέσα στην νεκρή ζώνη».