Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι το Ιράν έχει κάνει σημαντική υποχώρηση από τις θέσεις του, που αφορούν την αναβίωση της συμφωνίας του πυρηνικού προγράμματος του, από την οποία αποχώρησε η Ουάσιγκτον το 2018, ύστερα από αλλαγή πολιτικής που θέσπισε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις δήλωσε πως «λάβαμε τα σχόλια του Ιράν επί του προτεινόμενου από την ΕΕ τελικού κειμένου μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εξέτασή μας των εν λόγω σχολίων έχει ολοκληρωθεί τώρα. Απαντήσαμε στην ΕΕ σήμερα».

Μάλιστα, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έστειλαν την δική τους απάντηση για την «τελική προσφορά» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία, τότε σε αυτή την «προσφορά» θα βασιστεί τυχόν νέο κείμενο που θα συνταχθεί.

Οι «προσαρμογές» της Τεχεράνης

Το Ιράν που από την πρώτη στιγμή γνωμοδότησε θετικά υπέρ της πρότασης της ΕΕ, ανακοίνωσε πως πράγματι οι ΗΠΑ απάντησαν, με τον εκπρόσωπο Νάσερ Κανανί, να αναφέρει ότι «σήμερα το απόγευμα, το Ιράν έλαβε την αμερικανική απάντηση μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προσεκτική εξέταση της απάντησης έχει αρχίσει στην Τεχεράνη. Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα διαβιβάσει τη γνώμη της στην ΕΕ, ως συντονίστρια των συνομιλιών για το πυρηνικό θέμα, μετά την ολοκλήρωση της επανεξέτασής της».

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, το Ιράν έκανε παραχωρήσεις σε βασικά σημεία, αναπτερώνοντας τις ελπίδες για μια επαναφορά της διεθνούς συμφωνίας του 2015.

Σημειώνεται, πως οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, που άρχισαν πριν από 16 μήνες, ανεστάλησαν και μετά επαναλήφθηκαν στις αρχές Αυγούστου, έχουν στόχο τη διάσωση της συμφωνίας αυτής που επιτεύχθηκε μεταξύ της Τεχεράνης και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία) και της Γερμανίας.