Θρησκευτικός ηγέτης των Ταλιμπάν, ο σεΐχης Ραχιμουλάχ Χακάνι, γνωστός για τις φλογερές ομιλίες του κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και ένα από τα αδέλφια του σκοτώθηκαν σήμερα σε επίθεση αυτοκτονίας, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το ΙΚ.
Ο Χακάνι, ο οποίος πρόσφατα τάχθηκε δημόσια υπέρ του να επιτραπεί η σχολική φοίτηση στα κορίτσια του Αφγανιστάν, είχε επιζήσει τουλάχιστον δύο φορές κατά το παρελθόν από απόπειρες δολοφονίας, η μια από τις οποίες ήταν στο Πακιστάν τον Οκτώβριο του 2020.
«Το ιεροσπουδαστήριο του σεΐχη Ραχιμουλάχ αποτέλεσε στόχο σήμερα και εξαιτίας αυτού, ο ίδιος και ένα από τα αδέλφια του, έπεσαν ως μάρτυρες», δήλωσε ο Χαλίντ Ζαντράν, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Καμπούλ, προσθέτοντας ότι άλλοι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπιλάλ Καρίμι, που επιβεβαίωσε τον θάνατο του Χακάνι, είπε ότι ο καμικάζι αυτοκτονίας «κατάφερε να εισχωρήσει στο γραφείο ενός εκ των πλέον επιφανών υποστηρικτών των Ταλιμπάν και ενός εκ των μεγαλύτερων μεταξύ αυτών υποκινητών στην καταπολέμηση» του ΙΚ, προτού πυροδοτήσει τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος.
Σύμφωνα με πηγές των Ταλιμπάν και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Χακάνι παρότι δεν κατείχε επίσημη θέση, ήταν επιδραστική προσωπικότητα που είχε διδάξει πολλά μέλη της οργάνωσης με την πάροδο των ετών.
Δεκάδες μέλη και αξιωματούχοι των Ταλιμπάν εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Εκπληρώσατε το χρέος σας. Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον, αλλά η μουσουλμανική κοινότητα έμεινε ορφανή», έγραψε στο Twitter ο Μόμπιν Χαν, πρώην εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας της Καμπούλ.
Ο Χακάνι ήταν γνωστός για τις οργισμένες ομιλίες του κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, η οποία ανέλαβε την ευθύνη για αρκετές επιθέσεις στο Αφγανιστάν από τότε που οι Ταλιμπάν πήραν τα ηνία της χώρας πριν από έναν χρόνο.
Τους τελευταίους μήνες, ο Χακάνι είχε υποστηρίξει επίσης το δικαίωμα των κοριτσιών να πηγαίνουν στο σχολείο. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία μέσα στη σαρία (ισλαμικό νόμο) να λέμε ότι η εκπαίδευση των γυναικών δεν επιτρέπεται, καμία απολύτως δικαιολογία», είπε στο BBC σε συνέντευξη τον Μάιο.