Η Ισπανία ξεκίνησε να εφαρμόζει τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση της χώρας, με στόχο να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου αλλά και την εξάρτησή της από τη Ρωσία.
Υπηρεσίες του δημοσίου αλλά και καταστήματα, μπαρ και εστιατόρια, χώροι πολιτισμού (κινηματογράφοι, θέατρα) και υποδομές μεταφορών, όπως τα αεροδρόμια ή οι σιδηροδρομικοί σταθμοί δεν επιτρέπεται να έχουν θερμοκρασία κάτω από τους 27 βαθμούς το καλοκαίρι ενώ οι βιτρίνες θα σβήνουν στις 10 το βράδυ.
Το χειμώνα, τα δημόσια κτίρια δεν θα επιτρέπεται να ανεβάζουν την θέρμανση πάνω από τους 19 βαθμούς. Τα μέτρα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής πρότασης για την ενέργεια.
«Οφείλουμε να εφαρμόσουμε τις συμφωνίες που είχαμε στις Βρυξέλλες και να δείξουμε αλληλεγγύη. Η Ισπανία είναι καλύτερα προετοιμασμένη λόγω της γεωγραφικής της θέσης σε σχέση με άλλες χώρες που εξαρτώνται πολύ περισσότερο από το ρωσικό αέριο και γενικά τη ρωσική ενέργεια. Χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και άλλες κεντρικές και ανατολικές χώρες της Ευρώπης. Η Ισπανία θα δείξει αλληλεγγύη στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όπως έχει δεσμευτεί» δήλωσε ο Πέδρο Σάντσεθ, Ισπανός πρωθυπουργός.
Από τον Σεπτέμβριο τα καταστήματα θα υποχρεούνται να έχουν κλειστές πόρτες και τα συστήματα θέρμανσης θα ελέγχονται για την αποτελεσματικότητά τους. Μέτρα που δεν έτυχαν θερμής υποδοχής από εμπόρους και ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης.
«Θα είναι αδύνατον. Τώρα έχουμε 18 βαθμούς και αν πάμε στους 27 θα ιδρώνουμε όλη μέρα, δεν θα χρειάζεται γυμναστήριο. Τα ψυγεία εκπέμπουν πολλή ζέστη» λέει ένας παγωτατζής ενώ ένας άλλος συμπληρώνει: «Όταν βγαίνεις βόλτα θέλεις να χαρείς, γιατί στη γειτονιά σου δεν βλέπεις ωραία πράγματα. Οπότε εάν έρθεις στη Gran Via και όλα τα φώτα είναι σβηστά, θα αναρωτηθείς γιατί ήρθες».
Από τα νέα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας υπάρχουν και εξαιρέσεις. Νοσοκομεία, κέντρα υγείας, σχολεία, κομμωτήρια και μέσα μεταφοράς δεν υποχρεούνται να εφαρμόσουν την κυβερνητική απόφαση.
Στο διάταγμα δεν διευκρινίζονται οι ποινές που θα επιβάλλονται στους παραβάτες. Εξάλλου η επιτήρηση του σεβασμού των μέτρων αυτών επαφίεται στις διάφορες περιφερειακές κοινότητες, μερικές από τις οποίες, αυτές που διοικούνται από το αντιπολιτευόμενο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, τα υποδέχθηκαν με πολλές επικρίσεις.
Ο δήμος της Μαδρίτης, που αντιτάσσεται κατηγορηματικά στα μέτρα αυτά, ανακοίνωσε έτσι πως σκοπεύει να καταθέσει προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο, την ανώτατη δικαστική αρχή της χώρας, εξαιτίας δέκα σημείων του διατάγματος, τα οποία θεωρεί αντισυνταγματικά.
Η Ισπανία είχε λάβει τα πρώτα μέτρα για τα δημόσια κτίρια στα τέλη Μαΐου, χαμηλώνοντας το θερμοστάτη και ενθαρρύνοντας την τηλεργασία των δημόσιων υπαλλήλων στο πλαίσιο των προσπαθειών που ζητούνται από τις Βρυξέλλες για να βάλουν τέλος στην ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, η οποία έγινε φανερή μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι χώρες της ΕΕ δεσμεύθηκαν στα τέλη Ιουλίου να κάνουν «ό,τι μπορούν» για να μειώσουν την κατανάλωσή τους σε αέριο τουλάχιστον κατά 15% από τον Αύγουστο 2022 μέχρι το Μάρτιο 2023, σε σχέση με τη μέση κατανάλωση των πέντε τελευταίων ετών κατά την ίδια περίοδο.
Η Ισπανία και η Πορτογαλία, επικαλούμενες το χαμηλότερο επίπεδο ενεργειακής σύνδεσής τους με την υπόλοιπη ήπειρο, πέτυχαν από τις Βρυξέλλες ο δικός τους στόχος να είναι μια μείωση μόνο κατά 7%.
«Πιστεύουμε ότι δεν θα πετύχουμε αυτή την εξοικονόμηση του 7%» μόνο με αυτά τα μέτρα, παραδέχθηκε πάντως ο Γκρουαζάρ, ο οποίος δήλωσε πως και άλλα μέτρα θα ανακοινωθούν προσεχώς.
Ο ίδιος υπενθύμισε επίσης ότι η εξάρτηση της Ισπανίας από το ρωσικό αέριο είναι «πολύ χαμηλή», αντίθετα με τις περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ, και ότι η προμήθεια της Ισπανίας με αέριο είναι «εγγυημένη». Οι κύριοι προμηθευτές της Ισπανίας είναι η Αλγερία, παρά τις πρόσφατες εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, και οι Ηνωμένες Πολιτείες.