Πέντε βαλλιστικοί πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από την Κίνα φαίνεται ότι προσγειώθηκαν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας, δήλωσε σήμερα ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Νομπούο Κίσι, προσθέτοντας ότι αυτό ήταν το πρώτο τέτοιο περιστατικό.

«Πέντε από τους εννέα βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από την Κίνα πιστεύεται ότι προσγειώθηκαν στην ΑΟΖ της Ιαπωνίας» είπε ο Κίσι σε δημοσιογράφους, καθώς η Κίνα ξεκίνησε μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια σε χωρικά ύδατα που περιβάλλουν την Ταϊβάν μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι.

Ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι το Τόκιο υπέβαλε διάβημα διαμαρτυρίας μέσω διπλωματικών οδών.

Αν και η επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν, που η Κίνα θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία της, διήρκεσε λιγότερες από 24 ώρες, πυροδότησε την οργή του Πεκίνου, καθώς επρόκειτο για την πιο υψηλόβαθμη αξιωματούχο που μετέβη στην Ταϊπέι τα τελευταία 25 χρόνια.

Εν είδει αντιποίνων, το Πεκίνο άρχισε το μεσημέρι (τοπική ώρα· στις 07:00 ώρα Ελλάδας) στρατιωτικά γυμνάσια ευρείας κλίμακας σε έξι ζώνες γύρω από την Ταϊβάν, πάνω σε πολυσύχναστες θαλάσσιες εμπορικές οδούς.

«Τα γυμνάσια ξεκινούν», ανέφερε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV μέσω Weibo, του κινεζικού αντίστοιχου του Twitter, και θα συνεχιστούν ως την Κυριακή το μεσημέρι (07:00 ώρα Ελλάδας).

https://twitter.com/BNNBreaking/status/1555068368352292864

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής δεν θα επιτρέπεται η είσοδος «πλοίων και αεροσκαφών» στα πεδία όπου θα γίνονται ασκήσεις με πραγματικά πυρά, πρόσθεσε.