Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θέλει να του δοθεί η ευκαιρία να συζητήσει «απευθείας» με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ ώστε το Πεκίνο να βοηθήσει να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην εφημερίδα «South China Morning Post».

Ο κ. Ζελένσκι επιδιώκει η Κίνα να χρησιμοποιήσει την πολιτική και οικονομική επιρροή της στη Ρωσία για να τελειώσει η ένοπλη σύρραξη.

Πρόκειται για «πολύ ισχυρό κράτος, με δυνατή οικονομία» που «μπορεί πολιτικά και οικονομικά να επηρεάσει τη Ρωσία. Επίσης, η Κίνα είναι κράτος-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», εξήγησε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους στη SCMP.

Ο ηγέτης της Ουκρανίας υπογράμμισε, δε, στη συνέντευξή του πως στο διάστημα πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, η κυβέρνησή του επιθυμούσε συνεχώς ν’ αναπτύξει τις σχέσεις της με την Κίνα.

«Θα ήθελα να μιλήσω μαζί του (σ.σ. με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ) απευθείας. Είχα μονάχα μια συζήτησή μαζί του πριν από ένα χρόνο. Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στείλαμε επίσημο αίτημα να γίνει μια συνομιλία, αλλά δεν είχαμε καμία επαφή με την Κίνα παρόλο που νομίζω πως κάτι θα ήταν βοηθητικό προς εμάς», είπε ο κ. Ζελένσκι που επισήμανε ότι θα ήθελε οι σχέσεις των δύο κρατών «να ενισχύονται χρόνο με το χρόνο».

Το 2021, η Κίνα ήταν ο νούμερο ένα εμπορικός εταίρος της Ουκρανίας με συμφωνίες να φτάνουν τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η South China Morning Post, επικαλούμενη την ουκρανική πρεσβεία στο Πεκίνο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται την ισορροπημένη πολιτική της Κίνας, αλλά σημείωσε ότι «η Κίνα ως μια μεγάλη και ισχυρή χώρα θα μπορούσε να δείξει την ισχύ της και να βάλει τη Ρωσία σε μια συγκεκριμένη θέση. Φυσικά και θα μου άρεσε το ενδεχόμενο η Κίνα να αναθεωρήσει την στάση της προς τη Ρωσία».

Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι θα ήθελε να δει την Κίνα και τις κινεζικές εταιρίες να παίζουν ρόλο στην ανοικοδόμηση της Κίνας μετά το τέλος του πολέμου.