Πακέτο μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, στο οποίο συμφώνησαν η κυβέρνηση και τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, ανακοίνωσε το απόγευμα στην Κυπριακή Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης.

Μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2011 ο Κύπριος υπουργός ανέφερε ότι τα μέτρα, ύψους 250 εκ. ευρώ, είναι:

-Επιβολή ΦΠΑ σε φάρμακα και τρόφιμα με όφελος 60 εκ. ευρώ και 10 εκ. ευρώ από αυξήσεις στις τιμές του νερού.

– Εισαγωγή τέλους 0,05% στο παθητικό των τραπεζών για τα επόμενα δύο χρόνια, που θα αφορά τις καταθέσεις πέραν των 100.000 ευρώ, οι οποίες δεν καλύπτονται από το σχέδιο αποζημίωσης καταθετών και εξαιρουμένων των ιδίων κεφαλαίων. Το μέτρο αυτό θα επιφέρει γύρω στα 60 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 εκ. ευρώ θα μπουν σε ειδικό ταμείο ενδυνάμωσης και στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

-Αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα (τσιγάρων και καπνού) κατά περίπου 20% και πούρων κατά 30%. στην λιανική τιμή πώλησης. Το μέτρο αυτό θα επιφέρει γύρω στα 30 εκ. ευρώ.

-Επίσπευση έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας.

-Περαιτέρω μείωση των λειτουργικών δαπανών του Κράτους 40 εκ. ευρώ.

– Άμεση έναρξη διαβούλευσης με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου με στόχο την εξοικονόμηση από το Κράτος γύρω στα 35 εκ. ευρώ.

Επίσης , ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει διάλογος για την αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα με προσπάθεια την ολοκλήρωση του μέχρι το τέλος του 2011 και για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή με σκοπό να καταστεί πιο ισορροπημένη και πιο δίκαιη.

Ο κ. Σταυράκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπερκαλυφθεί ο στόχος του 4,5% του ΑΕΠ που χρειάζεται η Κύπρος για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της Ε.Ε.

Πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός του 2011 συμβάλλει στη δημοσιονομική εξυγίανση χωρίς να επηρεάζει τις αναπτυξιακές προοπτικές και τα κοινωνικά κεκτημένα.

Επίσης, χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας τα πρώτα τρία τρίμηνα του έτους και παρέπεμψε σε σημερινές ανακοινώσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας, η οποία αναθεώρησε προς τα πάνω το ρυθμό ανάπτυξης στο 1,8 %.

Ο προϋπολογισμός της Κύπρου για το 2011, που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπει έσοδα ύψους 5 δισεκατομμυρίων 977 εκατομμυρίων ευρώ και δαπάνες ύψους 8 δισεκατομμυρίων 26 εκατομμυρίων ευρώ.