Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες είχαν σήμερα (20/6) τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία συζήτησαν το θέμα των εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας.
Ο Ερντογάν είπε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ ότι η Τουρκία συνεχίζει να καταβάλλει προσπάθειες για την «εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, η οποία θα αποτελέσει παράγοντα αποτροπής της επισιτιστικής κρίσης», όπως αναφέρει ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.
Η Ουκρανία αποτελεί βασικό προμηθευτή σιτηρών για χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται, ο αποκλεισμός των εξαγωγών ωθεί τις τιμές υψηλότερα και προκαλεί ελλείψεις τροφίμων σε παγκόσμια κλίμακα.
Η Τουρκία επιδιώκει, αναλαμβάνοντας ρόλο μεσολαβητή μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, να υπάρξει συμφωνία για την ασφαλή διαμετακόμιση των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, στο πλαίσιο ενός σχεδίου του ΟΗΕ για την αποτροπή επισιτιστικής κρίσης.
Η Μόσχα κατηγορεί τη Δύση για «καταστροφικές ενέργειες»
Η Ρωσία, στο μεταξύ, υποστήριξε σήμερα (20/6) ότι η άνοδος στις τιμές των σιτηρών, που έχει εντείνει τους φόβους για παγκόσμια επισιτιστική κρίση, ήταν αποτέλεσμα των «καταστροφικών» ενεργειών της Δύσης και όχι του αποκλεισμού των ουκρανικών εξαγωγών από τη Μόσχα.
«Σχετικά με την πιθανότητα επισιτιστικής κρίσης, όλο και περισσότεροι ειδικοί κλίνουν προς ένα απαισιόδοξο σενάριο. Φταίνε τα δυτικά καθεστώτα, που ενεργούν ως προβοκάτορες και καταστροφείς», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στο Telegram.
Σύμφωνα με την ίδια, η Δύση έχει κάνει «συστηματικά λάθη» στον σχεδιασμό της αγροτικής της πολιτικής και προκάλεσε άνοδο του πληθωρισμού παγκοσμίως με «κοντόφθαλμους» χρηματοοικονομικούς και νομισματικούς μηχανισμούς που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ισχυρίστηκε πως η άνοδος των τιμών είναι επίσης αποτέλεσμα μιας πολιτικής για την ενεργειακή μετάβαση που ήταν «κακώς μελετημένη» από τις χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, κάνοντας ειδική μνεία στην αναγκαστική εισαγωγή βιοκαυσίμων.
Τέλος, η Μαρία Ζαχάροβα έκανε λόγο για «παράνομους περιορισμούς» που επέβαλε η Δύση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι οποίοι προκάλεσαν διαταραχές στη ρωσική εφοδιαστική αλυσίδα, ιδιαίτερα στις εξαγωγές σιτηρών.
«Δύσκολες διαπραγματεύσεις» για το άνοιγμα των λιμανιών, αποκάλυψε ο Ζελένσκι
Η Αφρική είναι «όμηρος» της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία πυροδότησε ισχυρές εντάσεις στην αγορά σιτηρών για εξαγωγή στην ήπειρο, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Η Αφρική είναι όμηρος όσων ξεκίνησαν τον πόλεμο εναντίον της χώρας μας», είπε ο Ζελένσκι σε ομιλία του μέσω βίντεο προς τα μέλη της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ).
Το «άδικο» επίπεδο τιμών των τροφίμων «που προκλήθηκε από τον ρωσικό πόλεμο είναι οδυνηρά αισθητό σε όλες τις ηπείρους», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Συμπλήρωσε ότι «δύσκολες διαπραγματεύσεις» βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή για το άνοιγμα των ουκρανικών λιμανιών, όπου εκατομμύρια τόνοι σιτηρών δεν μπορούν επί του παρόντος να εξαχθούν στην Αφρική, λόγω του αποκλεισμού του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα.
«Δεν έχει σημειωθεί ακόμη πρόοδος», τόνισε ο Ζελένσκι, λέγοντας ότι «η επισιτιστική κρίση στον κόσμο θα διαρκέσει όσο συνεχίζεται αυτός ο αποικιοκρατικός πόλεμος». Οι Ρώσοι «χρειάζονται αυτή την κρίση», κατήγγειλε. «Εσκεμμένα την επιδεινώνουν».
«Δεν έχει βρεθεί ακόμη κανένα πραγματικό εργαλείο για να διασφαλιστεί ότι η Ρωσία δεν θα επιτεθεί ξανά (στα λιμάνια)», ανέφερε ο Ζελένσκι για τον οποίο «να απαλλαγούμε από την απειλή του λιμού» είναι «η νούμερο ένα αποστολή μας».
Η Ουκρανία, με τους εταίρους της, «προσπαθεί να οικοδομήσει μια νέα υλικοτεχνική υποστήριξη για εφοδιασμούς» με δημητριακά σε αφρικανικές χώρες και άλλες ηπείρους, διευκρίνισε, «οι διεθνείς οργανισμοί δεν μπορούν να επηρεάσουν» τη Ρωσία, σύμφωνα με τον ίδιο, «για την αποκατάσταση της διεθνούς ασφάλειας (τροφίμων)».
Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι θέλει να «εντατικοποιηθεί» ο διάλογος με τα κράτη μέλη της Αφρικανικής Ένωσης, διορίζοντας σύντομα έναν «ειδικό εκπρόσωπο της Ουκρανίας για την Αφρική».
Πρότεινε επίσης να γίνουν προετοιμασίες για μια «μεγάλη πολιτική και οικονομική διάσκεψη Ουκρανίας-Αφρικής».
Ο πρόεδρος της Σενεγάλης Μακί Σαλ, ο οποίος επίσης προεδρεύει αυτή τη στιγμή της ΑΕ, επαίνεσε με ανάρτησή του στο Twitter τη «φιλική ομιλία» του Ζελένσκι, επιβεβαιώνοντας ότι «η Αφρική παραμένει προσηλωμένη στον σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου, την ειρηνική επίλυση διαφορών και την ελευθερία του εμπορίου».
Ο Μούσα Φακί Μαχαμάτ, ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, ανέφερε επίσης ότι η ΑΕ «επαναδιατύπωσε τη θέση της σχετικά με την επείγουσα ανάγκη για διάλογο» για «να τερματιστεί ο πόλεμος προκειμένου να επιτραπεί να επανέλθει η ειρήνη στην περιοχή και η αποκατάσταση της παγκόσμιας σταθερότητας».