Σφοδροί βομβαρδισμοί σημειώνονται στο Σιεβιεροντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας με τις ρωσικές δυνάμεις να καταστρέφουν «οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την άμυνα» όπως τόνισε ο τοπικός κυβερνήτης του Λουχάνσκ Σέρχι Γκαϊντάι.
Οι Ρώσοι όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων βομβαρδίζουν τις περιοχές της στρατηγικής σημασίας πόλης που βρίσκονται ακόμη υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις θα είναι σε θέση «να καθαρίσουν» όταν θα παραλάβουν συστήματα πυροβολικού μεγάλης εμβέλειας, δήλωσε ο κυβερνήτης.
Οι ρωσικές δυνάμεις ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται προσπαθούν να καταλάβουν τη βιομηχανική πόλη της ανατολικής Ουκρανίας εδώ και εβδομάδες. Η πόλη είναι σημαντική για τον συνολικό έλεγχο της κοιλάδας του Ντονμπάς. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Λουχάνσκ, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κερδίσει έδαφος τις τελευταίες ημέρες και ελέγχουν «μεγάλο μέρος της πόλης».
Μιλώντας χθες για τη μάχη στο Σιεβιεροντονέτσκ , ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι «πρόκειται για μία πολύ σκληρή μάχη, πιθανότατα μία από τις σκληρότερες του πολέμου. Από πολλές απόψεις, η τύχη του Ντονμπάς μας κρίνεται εκεί».
«Θα μπορούσαμε να ανακαταλάβουμε το Σιεβιεροντονέτσκ»
Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ακόμη τον έλεγχο της βιομηχανικής ζώνης και γειτονικών περιοχών της πόλης Σιεβιεροντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας και η κατάσταση είναι «δύσκολη, αλλά διαχειρίσιμη» τόνισε ο δήμαρχος της πόλης Ολεξάντρ Στριούκ.
Οι γραμμές άμυνας αντέχουν, παρά τον σφοδρό ρωσικό βομβαρδισμό, αλλά πλέον είναι αδύνατη η απομάκρυνση των αμάχων.
Περί τους 10.000 πολίτες παραμένουν στην πόλη, η οποία αποτελεί το επίκεντρο της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.
«Οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να ανακαταλάβουν την πόλη σε 2, 3 ημέρες, μόλις θα έχουν στη διάθεσή τους τα δυτικά συστήματα πυροβολικού μεγάλης εμβέλειας», δήλωσε ο Σέρχι Γκαϊντάι.
Η Ουκρανία ζητά επιμόνως από τις δυτικές χώρες πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης μακρού βεληνεκούς. Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει την αποστολή τεσσάρων συστημάτων Himars, υψηλής ακρίβειας και ακτίνας δράσης 80 χιλιομέτρων, δηλαδή λίγο μεγαλύτερου βεληνεκούς από τα αντίστοιχα ρωσικά οπλικά συστήματα, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Όμως η Ουάσινγκτον δηλώνει πως θέλει να βεβαιωθεί ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν σωστά τα όπλα αυτά πριν στείλει περισσότερα, σύμφωνα με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης ανακοινώσει την αποστολή αντίστοιχου πυραυλικού συστήματος πολλαπλής εκτόξευσης συστήματος MLRS.