Το σκληρό lockdown που είχε επιβληθεί στη Σανγκάη λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού της μετάλλαξης Όμικρον, τελείωσε μετά από δύο μήνες, καθώς στη Κίνα ξημέρωσε η 1η Ιουνίου, όπου είχε ανακοινωθεί ότι θα σταματούσε η καραντίνα στην οποία βρίσκονταν η πόλη για δύο μήνες.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, περισσότεροι από τους 25 εκατομμύρια κατοίκους της κινεζικής μεγαλούπολης μπορούν πλέον να βγουν ελεύθερα από το σπίτι και να αφήσουν πίσω τις δυστοπικές εικόνες που είχε δημιουργήσει το lockdown.
Έτσι, όταν το ρολόι έδειξε μεσάνυχτα, ομάδες ανθρώπων άρχισαν να πανηγυρίζουν φωνάζοντας «άρση της απαγόρευσης» και να ανοίγουν σαμπάνιες. Οι δρόμοι άρχισαν ξανά να παίρνουν ζωή, με κάποιους να βγαίνουν για πικ νικ, τα παιδιά να κάνουν ποδήλατο, συνταξιούχους να χορεύουν και τις πλατείες να γεμίζουν με κόσμο.
Η Disneyland στη Σανγκάη, η οποία δεν έχει ανακοινώσει ακόμα πότε θα επαναλειτουργήσει, φωταγωγήθηκε για να γιορτάσει την άρση του lockdown στην κοσμοπολίτικη πόλη της Κίνας. Οι κουρείς έπιασαν δουλειά στους φωτισμένους δρόμους, για να περιποιηθούν υπαίθρια τους πελάτες τους. Στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης WeChat, τα καταστήματα άρχισαν να ενημερώνουν για την επαναλειτουργία τους.
Παρόλα αυτά, οι κάτοικοι υποχρεώνονται να φορούν μάσκες σε δημόσιους χώρους και να αποφεύγουν τις συναθροίσεις. Τα εστιατόρια λειτουργούν μόνο για «take away», τα καταστήματα ανοίγουν με περιορισμούς στον μέγιστο αριθμό των επιτρεπόμενων πελατών, ενώ τα γυμναστήρια θα ανοίξουν αργότερα.
Επίσης, θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ κάθε 72 ώρες προκειμένου να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να επισκέπτονται δημόσιους χώρους.
Εικόνες βγαλμένες από ταινία…
Σε αυτούς τους δύο μήνες η Σανγκάη έζησε σκηνές τρόμου, καθώς οι αρχές σκότωσαν σε μαζική κλίμακα, όλα τα κατοικίδια ασθενών με κορονοϊό.
Παράλληλα, δημιούργησαν στρατόπεδα καραντίνας στα οποία έμειναν ύποπτα κρούσματα, ακόμα και ολόκληρες κοινότητες, που μετέφεραν οι κινεζικές αρχές με λεωφορεία.
Επίσης, το Twitter είχαν κατακλύσει βίντεο με κόσμο που είχε αυτοκτονήσει πηδώντας από τις στέγες των πολυκατοικιών στους δρόμους, καθώς η πολιτική της Κίνας απαγόρευε οποιαδήποτε έξοδο από το σπίτι, ακόμα και να πάει κάποιος στο σούπερ μάρκετ για να αγοράσει τρόφιμα.