Η συνταξιοδότηση είναι ένα ζήτημα που απασχολεί κάθε άνθρωπο από ένα σημείο της ζωής του κι έπειτα, ενώ από την οικονομική κρίση του 2008 κι έπειτα, η σύνταξη έχει γίνει βασικός οικονομικός μοχλός στήριξης ολόκληρων οικογενειών. Παρόλα αυτά, τα αυξανόμενα οικονομικά προβλήματα, ιδιαίτερα μετά τις αναταράξεις που δημιούργησε ο κορονοϊός σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν αλλάξει τα δεδομένα, καθώς αυξάνονται μεν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης, όμως αρκετοί συνταξιούχοι ψάχνουν ένα τρόπο για να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με το bbc.com, όλο και περισσότεροι άνθρωποι βγαίνουν στη σύνταξη, όμως ταυτόχρονα αναζητούν τρόπο να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας, είτε με μόνιμη απασχόληση, είτε εκ περιτροπής. Χαρακτηριστικά το 1994 στις ΗΠΑ εργάζονταν το 22% ατόμων ηλικίας 65-69 ετών σε αντίθεση με το 2017, όπου το ποσοστό αυξήθηκε σε 32%, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο τα συγκεκριμένα ποσοστά διπλασιάστηκαν μεταξύ 1993 και 2018.
Ειδικοί αναφέρουν ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες για την επιστροφή των συνταξιούχων στην αγορά εργασίας, όμως ο κύριος λόγος είναι οι ανησυχίες που συνδέονται με το κόστος ζωής, το οποίο αυξάνεται συνέχεια.
Η Gaëlle Blake, διευθύντρια στην εταιρεία πρόσληψης Hays που δραστηριοποιείται σε Βρετανία και Ιρλανδία, θεωρεί ότι «αυτή είναι η αρχή ενός φαινομένου όπου οι άνθρωποι αισθάνονται την οικονομική πίεση, επομένως θα επιστρέψουν στη δουλειά τους». «Είτε πρόκειται για μερική απασχόληση, πλήρης απασχόληση ή παράλληλη εργασία, οι άνθρωποι περιμένουν και χρειάζονται όλο και περισσότερο να εργαστούν, πέρα από την παραδοσιακή ηλικία συνταξιοδότησης», προσθέτει στη συνέχεια.
Ο κορονοϊός άλλαξε τις ισορροπίες
Το φαινόμενο να αναζητούν εργασία οι συνταξιούχοι αναπτύσσεται μετά την οικονομική κρίση του 2008, όμως αρχίζει να αλλάζει τελείως μετά το ξέσπασμα του κορονοϊού. Η ανησυχία για τον νέο ιό, τα υγειονομικά μέτρα και η αβεβαιότητα ώθησαν μεν πολλά άτομα προς την συνταξιοδότηση, όμως ταυτόχρονα δημιούργησαν την ανάγκη για περισσότερα χρήματα, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν.
Όπως αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα, αρχικά υπήρξε μαζική έξοδος βετεράνων εργαζομένων, καθώς μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, τουλάχιστον 250.000 επιπλέον άτομα ηλικίας 50 έως 64 ετών πήραν σύνταξη, ενώ περισσότεροι από 3 εκατομμύρια Αμερικανοί συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα.
Επίσης, σύμφωνα με τον ιστότοπο εργασίας Indeed, στις ΗΠΑ ο μέσος όρος συνταξιοδότησης πλέον είναι στο 3,3%, πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο που ήταν κάτω από 3% το 2017. Ακόμη, το Indeed διαπίστωσε ότι στη Βρετανία παρατηρήθηκε απότομη αύξηση σε άτομα ηλικίας 55 έως 64 ετών «που αναζητούσαν επειγόντως εργασία», ενώ υποστήριξε πως τα δύο τρίτα των ανθρώπων που συνταξιοδοτήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας αναμένουν να συνεχίσουν να εργάζονται με κάποια μορφή.
Οι θέσεις που μπορούν να καλύψουν οι συνταξιούχοι
Οι θέσεις εργασίες που μπορούν να καλύψουν οι συνταξιούχοι δεν είναι πάρα πολλές, ενώ συνήθως οι εταιρείες προτιμούν νεαρά άτομα, ειδικά αν πρόκειται για εργασία με μειωμένο ωράριο, καθώς ένας νέος μπορεί να σηκώσει μεγαλύτερο φόρτο.
Παρόλα αυτά, η πανδημία άλλαξε τις ισορροπίες υπέρ των συνταξιούχων ως ένα σημείο, γιατί έμειναν κενές εξειδικευμένες θέσεις εργασίας, ενώ ταυτόχρονα είναι σε αύξηση το φαινόμενο οι νέοι να αμφισβητούν τις παραδοσιακές εργασιακές σχέσεις, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται γρήγορα τα κενά στην αγορά.
Ο καθηγητής Silver από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο Σκάρμπορο, λέει ότι η συνταξιοδότηση μπορεί να είναι «μια απίστευτα δυσάρεστη εμπειρία» για εκείνους των οποίων η προσωπική και η επαγγελματική ταυτότητα είναι αλληλένδετες. Όμως, θεωρεί ότι η πανδημία πρόσφερε σε πολλούς ανθρώπους την δυνατότητα να αξιολογήσουν την επιλογή της συνταξιοδότησης, γιατί πέρασαν αρκετό χρόνο με τον σύντροφο τους ή μόνοι τους, χωρίς τις παραδοσιακές πιέσεις ή άγχη που είχαν στην καθημερινότητα τους. Έτσι, μπόρεσαν να λάβουν καλύτερη απόφαση, σχετικά με την πιθανότητα της συνταξιοδότησης.
Φυσική εξέλιξη;
Το BBC μεταξύ άλλων, αναρωτιέται εάν είναι φυσική εξέλιξη το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι θέλουν να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας, καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν.
Σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα, το δόγμα που επικρατεί -ζούμε και εργαζόμαστε περισσότερο, χωρίς να εξοικονομούμε τα απαραίτητα χρήματα- αυξάνει τις πιθανότητες να επιστρέψει στην εργασία ένας συνταξιούχος.
Επίσης, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες τιμές σε τρόφιμα, ενοίκια και ενέργεια, δημιουργούν ένα ζοφερό τοπίο, για κάποιον που σκέφτονταν ότι μπορεί να βγει στη σύνταξη για να «ξεκουραστεί».
Παρόλα αυτά, ο Silver από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο Σκάρμπορο, σημειώνει ότι «πραγματικά είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η συνταξιοδότηση είναι απλώς μια έννοια που επινοήθηκε, δεν είναι μια φυσική εξέλιξη ή ένα ουσιαστικό στάδιο της ζωής». «Νομίζω ότι τώρα, πολύ περισσότεροι άνθρωποι θα αναρωτηθούν τι σημαίνει και αν είναι πραγματικά ένας στόχος ζωής», προσθέτει στη συνέχεια.