Η Daniel Defense, η κατασκευάστρια του τουφεκιού εφόδου που χρησιμοποιήθηκε την Τρίτη (24/5) στη σφαγή 19 παιδιών και δυο μελών του διδακτικού προσωπικού σε πρωτοβάθμιο σχολείο της μικρής πόλης Ουβάλντε, της πολιτείας του Τέξας των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει φέτος στην ετήσια έκθεση του μεγαλύτερου λόμπι των όπλων, που διεξάγεται από την Παρασκευή (27/5) ως τη Δευτέρα στο Χιούστον.
«Η Daniel Defense δεν θα συμμετάσχει στο συνέδριο της National Rifle Association (NRA) εξαιτίας της φρικιαστικής τραγωδίας στη Ουβάλντε, στο Τέξας, όπου ένα από τα προϊόντα μας έγινε αντικείμενο κατάχρησης με εγκληματικό τρόπο», είπε εκπρόσωπός της στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Θεωρούμε ότι δεν θα ήταν πρέπον να κάνουμε προώθηση των προϊόντων μας αυτή την εβδομάδα στο συνέδριο της NRA», εξήγησε.
Οκτώ ημέρες πριν από το μακελειό της Τρίτης, τη 16η Μαΐου, η εταιρεία είχε μεταφορτώσει στον λογαριασμό της στο Twitter –που πλέον έχει ανασταλεί από την ίδια– διαφημιστικό μήνυμα με τη φωτογραφία ενός μικρού λευκού αγοριού που είχε στα χέρια τουφέκι εφόδου, με γεμάτο γεμιστήρα μπροστά του. Λεζάντα: «εκπαίδευσε ένα παιδί να ακολουθήσει τον δρόμο που πρέπει, κι όταν μεγαλώσει, δεν θα τον εγκαταλείψει».
Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ, διαβεβαίωσε πάντως πως θα είναι παρών και θα εκφωνήσει ομιλία στο συνέδριο της NRA, στο Χιούστον, τη μεγαλούπολη του Τέξας.
Απέρριψε, μέσω του Truth Social, του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης που ίδρυσε, τους «πολιτικάντηδες» και τις «κομματικές σκοπιμότητες», επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο, το δίχως άλλο εσκεμμένα, να δείξει την αντίθεσή του με τον διάδοχό του, τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, ο οποίος, «αηδιασμένος και κουρασμένος» από τις επαναλαμβανόμενες σφαγές στη χώρα, διερωτήθηκε το βράδυ της Τρίτης, μερικές ώρες μετά το μακελειό στην Ουβάλντε, «πότε, για τ’ όνομα του Θεού, θα ορθώσουμε το ανάστημά μας στο λόμπι των όπλων;».
Η NRA από την πλευρά της αποποιήθηκε, χαρακτηρίζοντας τη σφαγή στο πρωτοβάθμιο σχολείο Ρομπ πράξη «μεμονωμένου και διαταραγμένου εγκληματία», κάθε ευθύνη για τη σφαγή.
Τα λεγόμενα mass shootings, οι επιθέσεις με τη χρήση πυροβόλων όπλων με τέσσερα ή περισσότερα θύματα στην ορολογία των αμερικανικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου, αποτελούν μάστιγα στις ΗΠΑ που οι κυβερνήσεις, η μια μετά την άλλη, έχουν αποδειχθεί ανίσχυρες να αντιμετωπίσουν, αφού αδυνατούν να προωθήσουν οποιοδήποτε φιλόδοξο νόμο για το ζήτημα, κυρίως λόγω της ισχύος του λόμπι των όπλων στο Κογκρέσο.