Η Μόσχα αναμένει από το Κίεβο να εκπληρώσει τους όρους της επεσήμανε την Πέμπτη (26/5) το Κρεμλίνο ενώ επεσήμανε ότι η Ουκρανία πρέπει να έχει συναίσθηση της κατάστασης προκειμένου να πραγματοποιηθούν ειρηνευτικές συνομιλίες και να τερματιστεί ο πόλεμος.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προέβη στα εν λόγω σχόλια μετά τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος πρότεινε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, η Ουκρανία να αφήσει τη Ρωσία να κρατήσει την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014.

Η Μόσχα απαιτεί η Ουκρανία να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και τις αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας ως ανεξάρτητα κράτη, μεταξύ άλλων. Το Κίεβο, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων απορρίπτει κατηγορηματικά τα αιτήματα της Ρωσίας.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Η Ρωσία κατηγορεί τη Δύση για τα προβλήματα στις εξαγωγές σιτηρών

Επίσης ο Πεσκόφ απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες των ΗΠΑ και της ΕΕ ότι η Ρωσία εμποδίζει την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία και κατηγόρησε τη Δύση ότι προκάλεσε την κατάσταση αυτή επιβάλλοντας κυρώσεις στη Μόσχα.

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις κατηγορίες αυτές. Αντιθέτως, κατηγορούμε τις δυτικές χώρες για τις ενέργειές τους που οδήγησε σε αυτό», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Η Ρωσία έχει ζητήσει από τη Δύση την άρση των κυρώσεων που, όπως καταγγέλλει, εμποδίζουν τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.

Βρετανίδα ΥΠΕΞ: Ο Πούτιν κρατάει όμηρο τη διεθνή κοινότητα μέσω των τροφίμων

Βλαντιμίρ Πούτιν

Η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας κατηγόρησε τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι κρατάει όμηρο την διεθνή κοινότητα μέσω των τροφίμων, απαντώντας σε ένα ερώτημα για το αν υποστηρίζει την άρση των κυρώσεων με αντάλλαγμα τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.

«Είναι απολύτως απαράδεκτο ότι ο Πούτιν προσπαθεί να κρατήσει όμηρο τον κόσμο και ότι ουσιαστικά εργαλειοποιεί την πείνα και την έλλειψη τροφίμων μεταξύ των φτωχότερων ανθρώπων αυτού του κόσμου» ανέφερε η Τρας στη διάρκεια σημερινής επίσκεψής της στη Βοσνία.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτό να συμβαίνει. Ο Πούτιν πρέπει να άρει τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών για την εξαγωγή σιτηρών από τη χώρα», τόνισε.