Στο νυχτερινό του διάγγελμα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέβασε τους τόνους και μίλησε με σκληρή γλώσσα για όσα συνέβησαν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Επιτέθηκε στον βετεράνο διπλωμάτη Χένρι Κίσινγκερ, αλλά και σ’ εκείνους που του ζητούν να παραχωρήσει εδάφη της χώρας του με αντάλλαγμα την ειρήνη με τη Ρωσία.

«Θα σας πως γιατί συμμετέχω σε τέτοια φόρουμ. Ο κόσμος αποδείχθηκε πως δεν ήταν έτοιμος για την ουκρανική γενναιότητα. Για τη γενναιότητα του λαού μας που σε καμία περίπτωση δεν είναι κατώτερος από τους Ρώσους και συνεχίζουν να υπερασπίζονται το κράτος μας», είπε αρχικά και συνέχισε: «Θυμηθείτε τί έγινε 24 Φεβρουαρίου – κανείς δεν πίστευε στις δυνατότητές μας και πως θα μπορούσαμε ν’ αντισταθούμε σ’ έναν πόλεμο. Αυτό δεν συνέβη γιατί δεν έγιναν σωστές αναλύσεις, αλλά γιατί δεν μπήκαν στον κόπο να μας αναλύσουν καν. Δεν υπήρχε η συνήθεια, να λογαριάζεται η Ουκρανία. Αντίθετα, είναι συνήθεια να λογαριάζεται η Ρωσία, ακόμη κι όταν δεν υπάρχουν λόγοι γι’ αυτό. Τους είναι βολικό, ενίοτε και πολύ κερδοφόρο».

Ακολούθως τόνισε: «Για τη Ρωσία και την υποτιθέμενη ιστορική της επιρροή και την αναγκαιότητά της για να υπάρχει ισορροπία στην Ευρώπη, ακούστηκε ξανά στο Νταβός, παρόλο που χιλιάδες πύραυλοί της χτυπούν την Ουκρανία, παρά τους θανάτους δεκάδων χιλιάδων Ουκρανών, παρά τις βαρβαρότητες στην Μπούκα και τη Μαριούπολη, παρά τις δολοφονίες αμάχων, τα βασανιστήρια και τους βιασμούς. Η Ρωσία τα έχει κάνει όλα αυτά στην Ευρώπη».

Η επίθεση στον Κίσινγκερ

Έπειτα άρχισε να μιλάει για τον Χένρι Κίσινγκερ που έδωσε την δική του άποψη για το τί θα ήταν το ιδανικό για την Ουκρανία. «Αλλά στο Νταβός εμφανίστηκε ο κύριος Κίσινγκερ από το βαθύ παρελθόν και είπε πως ένα κομμάτι της Ουκρανίας θα έπρεπε να δοθεί στη Ρωσία ώστε να μην αποξενωθεί η Ρωσία από την Ευρώπη. Φαίνεται πως το ημερολόγιο του είναι στο 1938 κι όχι στο 2022. Νόμιζε πως μιλούσε σε άλλο κοινό, στο Μόναχο του 1938 κι όχι στο Νταβός. Παρεμπιπτόντως στο πραγματικό 1938 όταν η οικογένειά του διέφυγε από τη Ναζιστική Γερμανία, ο Κίσινγκερ ήταν 15 ετών και ήξερε πολύ καλά τί συνέβαινε και κανείς δεν τον άκουσε τότε να λέει πως θα έπρεπε να προσαρμοστούν όλοι στους Ναζί και να μην πολεμήσουν».

«Συμπτωματικά», ανέφερε στη συνέχεια, «διάφορα άρθρα έχουν εμφανιστεί σε δυτικά ΜΜΕ και αναφέρουν πως η Ουκρανία πρέπει να αποδεχθεί σκληρές υποχωρήσεις και να παραχωρήσει εδάφη σε αντάλλαγμα για την ειρήνη. Ίσως οι New York Times να έγραψαν κάτι παρόμοιο το 1938, αλλά να σας θυμίσω, έχουμε 2022. Πίσω από αυτές τις αναλύσεις των μεγάλων γεωπολιτικών μυαλών που συμβουλεύουν την Ουκρανία να δώσει εδάφη δεν υπάρχει το ενδιαφέρον για το πώς το αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, εκείνοι που ζουν στις περιοχές που παραχωρούνται. Ουσιαστικά δεν προτείνουν ειρήνη, αλλά την ανταλλαγή εδαφών για την οπτασία της ειρήνης. Θα έπρεπε να θυμούνται πως οι αξίες δεν είναι απλά μια λέξη».

«Γι’ αυτό συμμετέχω σε όλα αυτά τα φόρουμ, προκειμένου η άποψη της Ουκρανίας να λαμβάνεται υπόψη και τα συμφέροντά της να μην υποβαθμίζονται από εκείνους που βιάζονται για να πετύχουν μια ακόμη συνάντηση με τον δικτάτορα», συμπλήρωσε και κατέληξε υπογραμμίζοντας πως η πίεση από εκείνους που «είναι κολλημένοι σε περασμένους αιώνες», ζουν ακόμη σε εποχές «όπου το συμφέρον του λαού πολλών εθνών γινόταν αντάλλαγμα για να κορεστεί η πείνα των δικτατόρων».

No matter what the Russian state does, there is always someone who says: let's take its interests into account. This…

Posted by Володимир Зеленський on Wednesday, May 25, 2022