Το Ιράκ πλήττεται από την 9η αμμοθύελλα από τα μέσα Απριλίου, που ανάγκασε τις δημόσιες υπηρεσίες να κλείσουν, όπως και τα αεροδρόμια. Το Ιράκ είναι μια από τις πέντε χώρες στον κόσμο που είναι πιο ευάλωτες από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την ερημοποίηση.
Όπως περιγράφει ένας ανταποκριτής του AFP, η Βαγδάτη ήταν τυλιγμένη σήμερα το πρωί από ένα σύννεφο σκόνης που σκέπαζε τους άδειους δρόμους οι οποίοι συνήθως σφύζουν από κίνηση.
Ο πρωθυπουργός Μουσταφά αλ Καντίμι διέταξε την προσωρινή αναστολή των εργασιών στις δημόσιες υπηρεσίες με εξαίρεση τις υγειονομικές εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες ασφαλείας. Επικαλέστηκε «κακές κλιματικές συνθήκες και τις σφοδρές αμμοθύελλες που αναμένονται», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.
Ένας νεκρός και 10.000 με αναπνευστικά προβλήματα
Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει προειδοποιήσει ότι κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες το Ιράκ πιθανόν να υφίσταται κατά μέσον όρο 272 ημέρες με αμμοθύελλες τον χρόνο, οι οποίες θα ξεπεράσουν τις 300 μέχρι το 2050.
Η εναέρια κυκλοφορία διακόπηκε σήμερα στα διεθνή αεροδρόμια της Βαγδάτης, του Αρμπίλ και της Νατζάφ, σύμφωνα με ανακοινώσεις των αεροδρομίων αυτών.
Από τις τελευταίες δύο αμμοθύελλες σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και περίπου 10.000 άλλοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.
Η Μέση Ανατολή πάντα αντιμετώπιζε αμμοθύελλες, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει συχνότερες και εντονότερες αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP.
Το φαινόμενο αυτό έχει συνδεθεί με την αυξανόμενη λειψυδρία, την υπερβολική χρήση των νερών ποταμών, την αύξηση του αριθμού των φραγμάτων, την υπερβόσκηση και την αποψίλωση των δασών. Το πλούσιο σε κοιτάσματα πετρελαίου Ιράκ είναι γνωστό στα αραβικά ως η Γη των δύο ποταμών, μια αναφορά στον Τίγρη και τον Ευφράτη.