Το Πεντάγωνο εκτιμά ότι η Ρωσία δύσκολα θα εγκαταλείψει την περιοχή του Ντονμπάς, με αποτέλεσμα να αναμένεται να παραταθεί κι άλλο ο πόλεμος στην Ουκρανία, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ρωσικός στρατός, σύμφωνα με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να έχουν προβλήματα συνοχής, ηθικού των στρατευμάτων και επιμελητείας, όμως παρόλα αυτά καταφέρνουν να ενισχύσουν τον έλεγχο τους στο Ντονμπάς και στον νότο της χώρας.

Επίσης, όπως αναμετέδωσε το ΑΠΕ, ο ρωσικός στρατός, εστιάζει στο εξής τις προσπάθειές του στη νότια Ουκρανία για να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα που θα συνδέει το ρωσικό έδαφος με την προσαρτημένη από το 2014 χερσόνησο της Κριμαίας.

Σημειώνεται, ότι το Κογκρέσο στις ΗΠΑ έδωσε το «πράσινο φως» για την αποστολή βοήθειας ύψους 40 δισ. δολαρίων στο Κίεβο, το οποίο περιλαμβάνει ένα μακροοικονομικό και ανθρωπιστικό κομμάτι, αλλά επίσης και ένα εξοπλιστικό.

Έτσι, προβλέπεται η αποδέσμευση 6 δισ. δολαρίων ώστε η Ουκρανία να εξοπλιστεί με θωρακισμένα οχήματα και να ενισχύσει την αντιαεροπορική άμυνά της, την ώρα που μαίνονται οι μάχες στις νότιες και ανατολικές επαρχίες της.