Ο κορονοϊός μπορεί να ταλαιπωρεί τον πλανήτη από το 2020, όμως η Βόρεια Κορέα μόλις ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση, λόγω της απότομης αύξησης των κρουσμάτων, καθώς καταγράφηκαν περίπου 1,5 εκατ. μολύνσεις της πανδημίας.
Σύμφωνα με το Reuters, η βορειοκορεατική κρατική υπηρεσία πρόληψης επιδημιών ανέφερε 269.510 πολίτες που εμφάνισαν πυρετό τις τελευταίες μέρες, με τους οποίους ο συνολικός αριθμός πολιτών με αυτό το σύμπτωμα έφτασε το 1,48 εκατ., ενώ από το απόγευμα της Δευτέρας (16/5) ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε από 6 σε 56, σύμφωνα με το πρακτορείο KCNA.
Μάλιστα, η χώρα δεν έχει ξεκινήσει τους μαζικούς εμβολιασμούς και έχει περιορισμένες δυνατότητες διενέργειας διαγνωστικών τεστ, γεγονός που προκαλεί ανησυχία ότι μπορεί να είναι δύσκολο να αξιολογηθεί πόσο ευρέως και πόσο γρήγορα εξαπλώνεται η νόσος στη χώρα και να διακριβωθεί ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και θανάτων.
Σημειώνεται, ότι το απομονωμένο κράτος της Ασίας επιβεβαίωσε το πρώτο ξέσπασμα της πανδημίας την περασμένη εβδομάδα προκαλώντας ανησυχία για εμφάνιση σοβαρής κρίσης στη χώρα εξαιτίας της έλλειψης εμβολίων και υποδομών υγείας.
ΟΗΕ: Τα μέτρα μπορεί να απειλήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα
Τα μέτρα που έλαβε η Βόρεια Κορέα για να καταπολεμήσει το πρώτο ξέσπασμα του κορονοϊού στο έδαφός της κινδυνεύουν να έχουν «καταστροφικές» συνέπειες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα, δήλωσε εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Η Λιζ Θρόσελ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου δήλωσε ότι «δεδομένης της απουσίας μιας εμβολιαστικής εκστρατείας, η αναφερόμενη εξάπλωση της πανδημίας πιθανόν να έχει έναν καταστροφικό αντίκτυπο για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα».
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «όσοι κρατούνται είναι επίσης ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της μόλυνσης εξαιτίας των υψηλών συγκεντρώσεων ατόμων σε περιορισμένους χώρους και της περιορισμένης πρόσβασης σε ιατρική φροντίδα και συνθήκες υγιεινής. Ο υποσιτισμός ήταν ήδη εξαπλωμένος σε χώρους κράτησης πριν ακόμη εμφανιστεί η COVID-19».