Θέση για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ως αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πήρε το Κρεμλίνο εκτιμώντας πως δεν θα ενισχύσει την ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας ούτε θα ενισχύσει ούτε θα βελτιώσει την αρχιτεκτονική ασφαλείας της ηπείρου μας» επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Επίσης ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων εξέφρασε «την ανησυχία» της Ρωσίας, ενώ πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα παρακολουθεί στενά «τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό (σ.σ.: η ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ) για την ασφάλειά μας».
Νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ είχε δηλώσει ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα «σοβαρό λάθος» και είχε τονίσει ότι οι δύο χώρες «δεν θα πρέπει να έχουν αυταπάτες ότι απλώς θα το ανεχθούμε».
Ντι Μάιο: Η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν δικαίωμα να μπουν στην Ατλαντική συμμαχία, η Τουρκία, σε γενικές γραμμές, συμφωνεί
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Corriere della Sera, τόνισε ότι «η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν δικαίωμα να μπουν στο ΝΑΤΟ» και ότι «πιστεύει πως η όλη διαδικασία θα επιταχυνθεί τις ερχόμενες εβδομάδες».
Παράλληλα, μιλώντας στην Rai, o αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει ζητήσει ορισμένες εγγυήσεις και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, αλλά «σε γενικές γραμμές συμφωνεί με την ένταξη των δυο συγκεκριμένων χωρών στην Ατλαντική Συμμαχία». «Η συναίνεση των μελών του ΝΑΤΟ είναι ευρύτατη. Και η Τουρκία συμφωνεί με την αρχή των ανοικτών θυρών, παρά το ότι προσπαθεί να διαπραγματευθεί κάποια διμερή θέματα με την Σουηδία και την Φινλανδία», δήλωσε ο Ντι Μάιο.
Αναφερόμενος, τέλος, στην προσπάθεια επίτευξης ειρηνευτικής λύσης για την Ουκρανία, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε ότι «χρειάζεται μια διπλωματική αντεπίθεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, με την βοήθεια διεθνών οργανισμών και χωρών που μπορούν να ασκήσουν μια σχετική επιρροή, ώστε να προσέλθει ο Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».