Για πιο αυστηρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και ενίσχυση της βοήθειας προς την Ουκρανία έκανε λόγο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την τηλεδιάσκεψη που συνεκάλεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Οι παγκόσμιοι ηγέτες υποστηρίζουν σταθερά την Ουκρανία. Θα αυστηροποιήσουμε περαιτέρω τις κυρώσεις μας κατά της Ρωσίας και θα ενισχύσουμε την οικονομική βοήθεια και τη βοήθεια στην ασφάλεια προς την Ουκρανία. Ευχαριστούμε, πρόεδρε των ΗΠΑ, για τη σύγκληση αυτής της σημαντικής επικοινωνίας.

Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας» σημείωσε σε ανάρτησή της στο Twitter η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναπτύξει το Ταμείο Αλληλεγγύης για την Ουκρανία για άμεση υποστήριξη και ανοικοδόμηση μιας δημοκρατικής χώρας ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στο twitter μετά την τηλεδιάσκεψη την οποία συνεκάλεσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Παράλληλα, ο κ. Μισέλ επισήμανε την περαιτέρω συντονισμένη απάντηση στην επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και τους ομοϊδεάτες εταίρους.

«Συζητήσαμε την ανάγκη για περαιτέρω ανθρωπιστική, οικονομική και στρατιωτική βοήθεια» προσέθεσε.

«Τρέχει» η ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας στην ΕΕ

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ, δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εργαστεί όσο πιο γρήγορα μπορεί για να γνωμοδοτήσει σχετικά με το αν η Ουκρανία πληροί τα κριτήρια για να ενταχθεί στην ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι οι ουκρανικές αρχές παρέδωσαν συμπληρωμένο το πρώτο σκέλος του ερωτηματολογίου, το οποίο η Πρόεδρος της Επιτροπής είχε παραδώσει στον Ουκρανό Πρόεδρο κατά την επίσκεψή της στο Κίεβο στις 8 Απριλίου.

Ωστόσο, η Επιτροπή αναμένει συμπληρωμένο και το δεύτερο σκέλος του ερωτηματολογίου που αφορά την υιοθέτηση του κοινοτικού κεκτημένου, είπε ο Ερίκ Μαμέρ, διευκρινίζοντας ότι το πρώτο σκέλος το οποίο απαντήθηκε από τις ουκρανικές Αρχές αφορά τα οικονομικά και πολιτικά κριτήρια, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Οι ουκρανικές Αρχές παρέδωσαν το πρώτο σκέλος του ερωτηματολογίου. Αναμένουμε τις απαντήσεις τους στο δεύτερο σκέλος. Στη συνέχεια θα εργαστούμε επιμελώς για να προετοιμάσουμε την αιτιολογημένη γνώμη. Ωστόσο, δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Θα το κάνουμε όσο πιο επιμελώς και όσο πιο γρήγορα μπορούμε», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Η ένταξη μιας χώρας στην ΕΕ είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία, κατά την οποία η νομοθεσία της υποψήφιας χώρας πρέπει να ευθυγραμμιστεί με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Απαιτεί περίπλοκες διαπραγματεύσεις για πολλά θέματα και κριτήρια, όπως η πολιτική σταθερότητα και μια λειτουργική οικονομία της αγοράς.

Απαιτεί, επίσης, την ομόφωνη συμφωνία των 27 χωρών-μελών της ΕΕ.