Απορρίπτει η Βρετανία το ενδεχόμενο να ανταλλάξει του βρετανούς αιχμαλώτους Σον Πίνερ και Έιντεν Έισλιν με τον φιλορώσο πολιτικό Βίκτορ Μεντβεντσούκ, όπως δήλωσε υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης.
Χθες (18/4) προβλήθηκε στην ρωσική κρατική τηλεόραση βίντεο των Βρετανών στο οποίο ζητούν να τους ανταλλάξουν με τον Μεντβεντσούκ, Ουκρανό σύμμαχο του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος κρατείται από τις ουκρανικές αρχές.
Ερωτηθείς από το Sky News αν μια πιθανή ανταλλαγή είναι κάτι στο οποίο θα εμπλακεί η κυβέρνηση, ο υπουργός, που είναι αρμόδιος για θέματα Βόρειας Ιρλανδίας Μπράντον Λιούις δήλωσε: «Αυτήν την περίοδο βρισκόμαστε σε μια διαδικασία επιβολής κυρώσεων στους ανθρώπους που πρόσκεινται στο καθεστώς Πούτιν, δεν πρόκειται να εξετάσουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τη Ρωσία».
«Πρέπει να βρούμε την ισορροπία στην Ουκρανία»
Ο Λιούις σημείωσε ότι δεν θέλει να σχολιάσει την συγκεκριμένη κατάσταση όσον αφορά τους δύο Βρετανούς αιχμαλώτους. «Έχουμε πάντα ευθύνη για τους Βρετανούς πολίτες, το οποίο είναι κάτι που λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας. Πρέπει να βρούμε την ισορροπία στην Ουκρανία και γι’ αυτό λέω σε όλους: μην ταξιδεύετε παράνομα στην Ουκρανία» σημείωσε ο Λιούις.
Ο βρετανικός νόμος περί στρατολόγησης στο εξωτερικό απαγορεύει στους πολίτες να εντάσσονται σε ξένους στρατούς που πολεμούν σε χώρες που έχουν ειρήνη με την Βρετανία και οι Βρετανοί υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας προειδοποίησαν κατά μιας συμμετοχής Βρετανών στη σύγκρουση στην Ουκρανία από τότε που άρχισε ο πόλεμος στα τέλη Φεβρουαρίου αναφέρει το Reuters.
Η εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρας, την οποία η Μόσχα χαρακτηρίζει ειδική επιχείρηση, βρίσκεται τώρα στη δεύτερη φάση της, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν την αναμενόμενη επίθεσή τους στην ανατολική Ουκρανία. «Οι ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία έχουν την υποστήριξη της Βρετανίας. Συνεχίζουμε να προσφέρουμε αυτήν την υποστήριξη και αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να το κάνουμε» κατέληξε ο Λιούις.