Η κυβέρνηση συνασπισμού του ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ εμφανίζεται κλονισμένη μετά το νέο κύμα βίας στην Πλατεία των Τζαμιών στην Ιερουσαλήμ.
Νωρίς το πρωί χθες Κυριακή, εκατοντάδες παλαιστίνιοι διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνουν πέτρες στην Πλατεία πριν την άφιξη των εβραίων πιστών στο σημείο, τον ιερότερο τόπο του ιουδαϊσμού και τον τρίτο ιερό χώρο του ισλάμ, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία.
Οι δυνάμεις της ισραηλινής αστυνομίας πραγματοποίησαν και πάλι έφοδο στην Πλατεία των Τζαμιών για να ακολουθήσουν συγκρούσεις (στιγμιότυπο στη φωτογραφία επάνω από το Reuters/Ammar Awad) , αλλά και δριμείες επικρίσεις στον μουσουλμανικό κόσμο.
Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος έκανε λόγο για 19 τραυματίες, ορισμένοι από τους οποίους είχαν χτυπηθεί από σφαίρες καουτσούκ, δύο ημέρες μετά τις εκτεταμένες συγκρούσεις στο ίδιο σημείο που προκάλεσαν τον τραυματισμό περισσότερων από 150 ανθρώπων.
Αργά χθες το βράδυ, το αραβικό κόμμα του Ισραήλ Raam ανέστειλε την υποστήριξή του προς τον κυβερνητικό συνασπισμό του Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος κατόρθωσε να συσπειρώσει τον Ιούνιο τα κόμματα της ισραηλινής δεξιάς, της αριστεράς, του κέντρου και, για πρώτη φορά στην ιστορία του Ισραήλ, ενός αραβικού κόμματος για να εκδιώξει από την εξουσία τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Πολιτικές διαβουλεύσεις
«Αν η κυβέρνηση συνεχίσει τα αυθαίρετα μέτρα» στην Πλατεία των Τζαμιών, «θα υποβάλουμε τη συλλογική μας παραίτηση», απείλησε το κόμμα Raam που συμμετέχει με 4 βουλευτές στον συνασπισμό ο οποίος απαρτίζεται από 60 βουλευτές, έναν λιγότερο από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Η αναστολή της συμμετοχής του Raam δεν έχει βραχυπρόθεσμα συνέπειες για την κυβέρνηση του Ναφτάλι Μπένετ, διότι οι εργασίες της Κνεσέτ έχουν διακοπεί μέχρι τις 5 Μαΐου, αλλά αποδυναμώνει περισσότερο την κυβέρνηση η οποία έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία πριν ένα μήνα με την αποχώρηση βουλευτής της δεξιάς.
Πολιτικές πηγές στην Ιερουσαλήμ δήλωσαν ότι μέχρι την επαναλειτουργία της βουλής, ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να κατευνάσει τα πνεύματα και να σταθεροποιήσει τον συνασπισμό.
Από την πλευρά του, το κόμμα Λικούντ του Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε και πάλι χθες τους βουλευτές της δεξιάς να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση συνασπισμού και να σχηματίσουν «κυβέρνηση της δεξιάς» με τη συμμετοχή των ορθόδοξων εβραϊκών κομμάτων και της άκρας δεξιάς.
«Οταν οι εβραίοι δεν μπορούν να βαδίσουν με ασφάλεια στην Ιερουσαλήμ για το Πάσχα… υπάρχουν βουλευτές της δεξιάς στον συνασπισμό που αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση έχει φθάσει στο τέλος της διαδρομής της», ανακοίνωσε το Λικούντ.
Το ζήτημα των ιερών τόπων
«Το Αλ-Ακσα είναι δικό μας και οι εβραίοι δεν έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα στον τόπο αυτόν», δήλωσε ο Ισμαΐλ Χανίγε, αρχηγός της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς, της ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.
Από την κατάληψη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ το 1967 κατά τον Πόλεμο των Εξι Ημερών και στη συνέχεια την προσάρτησή της, οι εβραίοι έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην Πλατεία των Τζαμιών ορισμένες ώρες, αλλά όχι για να προσευχηθούν.
Η προσευχή γίνεται κατά κανόνα στον τείχο των Δακρύων, αν και τα τελευταία χρόνια οι ορθόδοξοι εβραίοι πηγαίνουν μυστικά για να προσευχηθούν στην Πλατεία των Τζαμιών, το Ορος του Ναού στην ιουδαϊκή παράδοση.
Η Ιορδανία, ο τοποτηρητής της Πλατείας των Τζαμιών, επέρριψε χθες στο Ισραήλ την ευθύνη για τη νέα κλιμάκωση της βίας και ο βασιλιάς Αμπντάλα ΙΙ κάλεσε το εβραϊκό κράτος «να θέσει τέρμα στα παράνομα και προκλητικά μέτρα που οδηγούν σε περαιτέρω κλιμάκωση».