Οι φωτογράφοι προσπαθούν να βρίσκονται στο σωστό σημείο την κατάλληλη στιγμή για να «πιάουν» με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τα πιο σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα απ’ άκρη σ’ άκρη του κόσμου. Οι πιο αντιπροσωπευτικές εικόνες των τελευταίων ημερών οφείλουν να έχουν κάποια βασικά συστατικά: Χρώματα, πάθος, δάκρυα, προσπάθεια, επιβίωση, χαρά, και πόνο. Ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και είναι πολλές και παντού, όλα εκείνα δηλαδή που κάνουν τη ζωή μας να έχει κάποιο νόημα.
Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις λέει ο λαός και δεν λαθεύει. Οι παρακάτω φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους. Σε αυτές συμπυκνώνονται όσα έγιναν στον κόσμο την εβδομάδα που πέρασε.
Να λοιπόν πώς κατέγραψαν οι φωτογράφοι του Associated Press τα γεγονότα που συνέβησαν στον κόσμο τις τελευταίες επτά μέρες.
Μπούκα και Μαριούπολη, Ουκρανία: Όταν ξυπνάς με έναν πύραυλο σφηνωμένο στην αυλή σου
Δεν έχουν τέλος οι εικόνες θηριωδίας στον πόλεμο της Ουκρανίας. Οι αρχές δεν προλαβαίνουν να ανακαλύπτουν ομαδικούς τάφους αμάχων στη Μπούκα και να δίνουν μία αξιοπρεπή ταφή σε όλους και όλες που δολοφονήθηκαν με άγριο τρόπο.
Η σημαντική πόλη-λιμάνι Μαριούπολη πολιορκείται εδώ και 52 μέρες με το μεγαλύτερο μέρος της να έχει ισοπεδωθεί. Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι έχουν θέσει την πόλη υπό τον έλεγχό τους ενώ οι Ουκρανοί αναφέρουν ότι ακόμα αντιστέκονται. Στη μέση όλων αυτών οι άμαχοι οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι σε μία πόλη-νεκροταφείο.
Σε άλλες περιοχές του μετώπου ξυπνάς με έναν πύραυλο στην αυλή σου. Όπως στο χωριό Σενκίβκα, κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Ο ρευστός χαρακτήρας της σύγκρουσης, η οποία έχει δει τις μάχες να μετατοπίζονται μακριά από τις περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα και σε μεγάλο βαθμό προς τα ανατολικά της Ουκρανίας, έχει καταστήσει το έργο της προσέγγισης των πεινασμένων Ουκρανών ιδιαίτερα δύσκολο.
Σανγκάη, Κίνα: Εικόνες από ένα παρόν που πιστεύαμε ότι δεν θα ζούσαμε
Διανομείς που φορούν προστατευτικές στολές μεταφέρουν σακούλες με τρόφιμα στην πύλη μιας οικιστικής κοινότητας στη Σαγκάη. Οι ΗΠΑ διέταξαν όλο το μη επείγον προξενικό προσωπικό να εγκαταλείψει τη Σαγκάη, η οποία τελεί υπό αυστηρό αποκλεισμό για τον περιορισμό του κύματος COVID-19. Πολλοί κάτοικοι της πόλης των 26 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν περιοριστεί στα σπίτια τους για διάστημα έως και τριών εβδομάδων, καθώς η Κίνα διατηρεί τη στρατηγική της zero-covid για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων με αυστηρή απομόνωση και μαζικές δοκιμές. Οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την τεράστια μητρόπολη είναι τουλάχιστον δυστοπικές.
Βαρκελώνη, Ισπανία – Θεσσαλονίκη, Ελλάδα: Η γερμανική κατάληψη της Βαρκελώνης και η χαμένη ευκαιρία του ΠΑΟΚ
Η Βαρκελώνη έγινε… Φρανκφούρτη το βράδυ της Πέμπτης 14/4 με τους φίλους της Άιντραχτ να σπρώχνουν την γερμανική ομάδα στη νίκη (3-2) επί της Μπαρτσελόνα και στην πρόκριση στα ημιτελικά του Europa League. Μπορεί ο αποκλεισμός της Μπαρτσελόνα να ήταν το γεγονός της βραδιάς στα προημιτελικά του Europa League, αλλά η «κατάληψη» της Βαρκελώνης και του «Καμπ Νόου» από περισσότερους από 30.000 φίλους των φιλοξενούμενων δεν πέρασε απαρατήρητη.
Από την άλλη ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την καυτή Τούμπα και τις πολλές ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν για να σκοράρει και να πάρει μία ιστορική πρόκριση στους 8 του Europa Conference League αφού ηττήθηκε με 0-1 από τη Μαρσέιγ.
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ: Ο τρόμος μετά την επίθεση
Μία επιβάτης κοιτάζει στην πλατφόρμα ενώ ταξιδεύει με το τρένο προς τα βόρεια στο σταθμό του μετρό 36th Street, όπου σημειώθηκε επίθεση με πυροβολισμούς την προηγούμενη ημέρα κατά τη διάρκεια της πρωινής μετακίνησης, την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022, στη Νέα Υόρκη. Ο 62χρονος Φρανκ Ρ. Τζέιμς συνελήφθη ως ύποπτος για την αιματηρή επίθεση.
Παλαιστίνη: Η Πλατεία των Τεμενών ως θέατρο συγκρούσεων
Τουλάχιστον 152 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που ξέσπασαν την Παρασκευή 15/4, με την ισραηλινή αστυνομία στην Πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ. Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν στο Όρος του Ναού –όπως ονομάζεται η Πλατεία των Τεμενών στην παράδοση του ιουδαϊσμού-, κοντά στο τέμενος Αλ Άκσα, τον τρίτο ιερότερο τόπο του ισλάμ, μετά την πρωινή προσευχή.
Ζαμόρα, Ισπανία: Η Εβδομάδα των Παθών
Η Μεγάλη Εβδομάδα στην Ισπανία είναι ο ετήσιος φόρος τιμής στα Πάθη του Ιησού Χριστού που γιορτάζεται από καθολικές θρησκευτικές αδελφότητες (ισπανικά: cofradía) και αδελφότητες που πραγματοποιούν πομπές μετάνοιας στους δρόμους σχεδόν όλων των ισπανικών πόλεων και κωμοπόλεων κατά την τελευταία εβδομάδα της Σαρακοστής, την εβδομάδα αμέσως πριν από το Πάσχα.
Μοντεβιδέο, Ουρουγουάη: Ο γκάουτσο που θα γίνει ιπτάμενος
Ένας γκαούτσο ιππεύει ένα άλογο κατά τη διάρκεια του ροντέο «Εβδομάδα Criolla» στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης. Κάθε Απρίλιο, από το 1925, γιορτάζεται στο Μοντεβιδέο το φεστιβάλ και οι γκαούτσο καταφθάνουν στην πόλη και προσπαθούν να δαμάσουν άγρια άλογα.
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία: Η ζωή συνεχίζεται
Πανδημίες, πόλεμοι, φτώχεια, παγκόσμια ανασφάλεια. Ναι, όλα ισχύουν αλλά η ζωή πρέπει να συνεχιστεί. Έτσι σκέφτηκε ένα νεαρό ζευγάρι που ποζάρει κατά τη διάρκεια βιντεοσκόπησης και φωτογράφησης για το γάμο τους στη γέφυρα του Γαλατά στην Κωνσταντινούπολη.
Χιρόν, Κούβα: Η Οδύσσεια του καβουριού
Καβούρια διασχίζουν ένα δρόμο στο Χιρόν της Κούβας. Εκατομμύρια καβούρια αναδύονται στην αρχή των ανοιξιάτικων βροχών και ξεκινούν ένα ταξίδι προς τα νερά του Κόλπου των Χοίρων για να αναπαραχθούν σε μια ετήσια μετανάστευση.
Γάζα, Παλαιστίνη: Προσευχή στην αναμονή
Ένας άνδρας διαβάζει στίχους από το Κοράνι, το ιερό βιβλίο του Ισλάμ, ενώ ένας άλλος άνδρας ξεκουράζεται κοντά καθώς περιμένουν να σπάσουν την καθημερινή τους νηστεία στο τζαμί Αλ-Ομάρι κατά τη διάρκεια του μουσουλμανικού ιερού μήνα νηστείας του Ραμαζανιού στην πόλη της Γάζας.