Η Ρωσία χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου στην Ουκρανία και τρομοκρατικές τακτικές κατά των πολιτών, κατήγγειλε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο της Εσθονίας.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι για να πιεσθεί η Ρωσία να σταματήσει να προχωρεί σε αναγκαστικούς εκτοπισμούς Ουκρανών και ζήτησε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη συνέχιση των κυρώσεων, ως μόνου τρόπου για να αναγκασθεί η Μόσχα να συμφωνήσει σε ειρήνευση.

Το Reuters αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας δεν παρέσχε αποδεικτικά στοιχεία για τις καταγγελίες του και το πρακτορείο ειδήσεων δεν είναι σε θέση να τις επιβεβαιώσει με ανεξάρτητο τρόπο.

«Έλεγαν για 48 ώρες και μετράμε 48 μέρες» – Ο Ζελένσκι χλευάζει τα πλάνα του Πούτιν

Στο νυχτερινό του διάγγελμα προς τον ουκρανικό λαό, ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χλεύασε την πρόοδο της Ρωσίας επί ουκρανικού εδάφους, μια ξεκάθαρη αναφορά στα λόγια του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, πως όλα πηγαίνουν σύμφωνα με το σχέδιο.

«Θυμάστε πως η Ρωσία καυχιόταν όταν θα καταλάμβανε το Κίεβο μέσα σε 48 ώρες; Αντίθετα, η Ουκρανία απωθεί τον εχθρό εδώ και 48 μέρες», δήλωσε ο Ζελένσκι και συνέχισε: «Σε αυτές τις 48 ώρες που πλέον είναι 48 μέρες, ο ρωσικός στρατός έχει μετράει ανεπανόρθωτες απώλειες – μεγαλύτερες από εκείνες που είχε η Σοβιετική Ένωση στα δέκα χρόνια του πολέμου στο Αφγανιστάν. Μεγαλύτερες από εκείνες στους δύο πολέμους στην Τσετσενία. Σύντομα θα φτάσουν τους 20.000 νεκρούς. Κυριολεκτικά αν όχι αυτό το βράδυ, τότε μέσα σε λίγες μέρες. Και μετά τί; 30 χιλιάδες νεκροί; 40 χιλιάδες;».

«Η Ρωσία πάλι είπε πως η αποκαλούμενη “ειδική επιχείρησή” της υποτίθεται πως πηγαίνει σύμφωνα με το σχέδιο. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, κανείς στον κόσμο δεν αντιλαμβάνεται πώς θα μπορούσε να σχεδιαστεί ένα τέτοιο πλάνο. Πώς θα μπορούσε να σχεδιαστεί ένα πλάνο που οδηγεί στον θάνατο δεκάδες χιλιάδες στρατιωτών της σε κάτι παραπάνω από ένα μήνα πολέμου; Ποιός θα μπορούσε να εγκρίνει ένα τέτοιο σχέδιο; Και ποιο είναι το όριο των απωλειών που επιτρέπει αυτό το άτομο; Δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί Ρώσοι;».