Οι κάτοικοι της Σανγκάης, κλεισμένοι στα σπίτια τους, εκφράζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την οργή τους για τα δρακόντεια μέτρα που έχουν ληφθεί στην Κίνα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Στις εικόνες που κυριαρχούν είναι ένας σκύλος που θανατώθηκε στο όνομα της μάχης κατά της επιδημίας, τραγούδια προσβλητικά για το καθεστώς και διαπληκτισμοί με δημόσιους υπαλλήλους με προστατευτικές στολές.
Κλείσιμο των συνόρων, ατελείωτες καραντίνες, μαζική διενέργεια τεστ: προσκολλημένη σε μια στρατηγική «μηδενικών κρουσμάτων Covid», η Κίνα έχει καταγράψει σχετικά χαμηλά επίπεδα θανάτων από την αρχή της πανδημίας.
Αλλά με την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, η Σανγκάη ξεπέρασε τα 20.000 ημερήσια κρούσματα Covid-19. Και το lockdown, που αρχικά ανακοινώθηκε ως σταδιακό και τοπικό μέτρο, φαίνεται να τραβά επ’ αόριστον, τη στιγμή που ο υπόλοιπος κόσμος μαθαίνει να ζει με τον ιό.
Πολλοί από τους 25 εκατ. κατοίκους μοιάζουν κουρασμένοι από τις θριαμβευτικές δηλώσεις του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος και εκφράζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την οργή τους για τις ελλείψεις τροφίμων, το lockdown και τον υπερβολικό ζήλο των αρχών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα: σε βίντεο, την αυθεντικότητα του οποίου επιβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, εμφανίζεται ένας κρατικός υπάλληλος με στολή προστασίας να χτυπά μέχρι θανάτου ένα σκυλάκι κόργκι στη μέση του δρόμου.
Τοπικό μέσο ενημέρωσης ανέφερε σήμερα ότι οι τοπικές αρχές παραδέχθηκαν ότι το ζώο θανατώθηκε υπό τον «φόβο να μολυνθεί» και ότι επρόκειτο για «απερίσκεπτη» ενέργεια. Το βίντεο κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρά την αυστηρή λογοκρισία του Διαδικτύου στην Κίνα. «Το βίντεο αυτό δεν σταματά να κοινοποιείται στην (πλατφόρμα) WeChat», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κάτοικος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Σε άλλο δημοφιλές βίντεο, ένα drone πετά τη νύχτα επάνω από ένα συγκρότημα κατοικιών, μεταδίδοντας ένα μήνυμα που καλεί τους κατοίκους να «τιθασεύσουν την επιθυμία της ψυχής τους για ελευθερία». Το βίντεο, η αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει εξακριβωθεί, παρουσιάζεται ως αντίδραση των αρχών της περιοχής στα προσβλητικά συνθήματα που απηύθυναν προς την πλευρά τους κάτοικοι από τα μπαλκόνια τους.
Άλλα βίντεο εμφανίζουν κατοίκους να διαπληκτίζονται με υπαλλήλους με προστατευτικές στολές ή να βγαίνουν στον δρόμο και να παραβιάζουν ένα οδόφραγμα φωνάζοντας «θέλουμε φθηνά λαχανικά». Το σύνολο των εικόνων αυτών αποτελεί μια σπάνια δημόσια έκφραση λαϊκής οργής και πρόκληση για το αφήγημα της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας.
Αλλά σύμφωνα με τον Στιβ Τσανγκ, διευθυντή του κινεζικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου SOAS στο Λονδίνο, υπάρχουν λίγες πιθανότητες το καθεστώς να αλλάξει αυτή τη στρατηγική, καθώς χρησιμοποιεί την υγειονομική του «νίκη» για να νομιμοποιήσει την εξουσία του στη χώρα, όπως μεταδίδουν Γαλλικό Πρακτορείο και Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Η μηδενική ανοχή στην Covid δεν είναι μόνο πολιτική του κόμματος, είναι αυτή του (προέδρου) Σι Τζινπίνγκ», δήλωσε ο ίδιος. «Ως τέτοια, δεν μπορεί παρά να είναι αλάνθαστη και δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί, τουλάχιστον όχι πριν ο Σι συνειδητοποιήσει ότι βλάπτει την παραμονή του στην εξουσία».