Η Ρωσία κάλεσε για ακόμη μια φορά τις ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη, λιμάνι στρατηγικής σημασίας στα νοτιοανατολικά της Ουκρανία, να καταθέσουν τα όπλα και να συνθηκολογήσουν. Η πόλη βρίσκεται υπό πολιορκία σχεδόν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις και οι ξένοι μισθοφόροι θα μπορέσουν να φύγουν με ασφάλεια από την πόλη και να μεταβούν σε περιοχές ελεγχόμενες από το Κίεβο μέσω διαδρόμου διαφυγής σήμερα το πρωί (5/4), δήλωσε ο Ρώσος υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ. «Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα έχουν εγγυημένες τις ζωές τους», διαβεβαίωσε ο Ρώσος ανώτερος αξιωματικός.

Ο ίδιος ανήγγειλε ότι θα γίνει νέα προσπάθεια για να απομακρυνθούν άμαχοι και ξένοι υπήκοοι από την πόλη σήμερα. Τις τελευταίες ημέρες, υποστήριξε ο υποστράτηγος Μιζίντσεφ, η ουκρανική πλευρά εμπόδισε επανειλημμένα την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη.

Στην απογευματινή αναφορά του, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έκανε γνωστό ακόμη πως δυνάμεις του κατέστρεψαν δύο αποθήκες πυρομαχικών, έναν χώρο αποθήκευσης καυσίμων και δύο θέσεις διοίκησης και ελέγχου σε νέες επιδρομές.

Ανέφερε επίσης ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές προέλασαν δύο χιλιόμετρα στην περιφέρεια Λουγκάνσκ. Σύμφωνα με τη Μόσχα, το 90% της περιφέρειας αυτής δεν βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων.

«Εξελέγη» νέος επικεφαλής με τη βοήθεια φιλορώσων

Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, τώρα, που επικαλούνται πληροφορίες από το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης, ήδη οι κατοχικές δυνάμεις «εξέλεξαν» νέο επικεφαλής της πόλης. Όπως μετέδωσε το «Suspilne» το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, οι Ρώσοι, με τη συνδρομή βουλευτών του απαγορευμένου φιλορωσικού κόμματος «Πλατφόρμα Αντιπολίτευσης» (Опозиційна платформа) ανακήρυξαν τον Κόστιαντιν Ίβαντσουκ ως το νέο διοικητικό υπεύθυνο της Μαριούπολης.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός δήμαρχος της πόλης ανέφερε πως η πόλη έχει καταστραφεί σε ποσοστό «90%» και το «40% των υποδομών της έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές».

«Η δυσάρεστη είδηση είναι ότι το 90% των υποδομών της πόλης έχει πληγεί και το 40% μεταξύ αυτών έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές», σημείωσε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διευκρινίζοντας ότι «σχεδόν 130.000 κάτοικοι» παραμένουν εγκλωβισμένοι εκεί.

Την ίδια ώρα, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ δήλωσε ότι 100 Τούρκοι πολίτες εξακολουθούν να περιμένουν την επιχείρηση απομάκρυνσής τους από τη Μαριούπολη.

Λεωφορεία που προορίζονταν να απομακρύνουν πολίτες από τη Μαριούπολη δεν κατέστη δυνατό να φθάσουν στην πολιορκούμενη πόλη λιμάνι σήμερα, δήλωσε η αντιπρόεδρος, σύμφωνα με τα πρακτορεία Reuters και AFP.

Σε σχόλιά της στην εθνική τηλεόραση, η Βέρεστσουκ κατηγόρησε μάλιστα τις ρωσικές δυνάμεις λέγοντας ότι παρεμποδίζουν τις προσπάθειες του Ερυθρού Σταυρού για την εκκένωση της πόλης, αναφερόμενη στη σημερινή τέταρτη απόπειρα της οργάνωσης να φθάσει στην πολύπαθη πόλη.

Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) Τζέισον Στρατσιούζο αρνήθηκε να σχολιάσει την κατηγορία αυτή. Νωρίτερα σήμερα ο αξιωματούχος είχε πει πως «εξαιτίας των συνθηκών ασφαλείας, η ομάδα της ΔΕΕΣ δεν κατάφερε φθάσει στη Μαριούπολη».