Με τη Μόσχα να προσπαθεί να κρατήσει τις ασιατικές δυνάμεις στο πλευρό της ενώ της έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ξεκίνησε σήμερα τις επαφές του με Ινδούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους στο Νέο Δελχί αφού συνάντησε τον Κινέζο ομόλογό του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η αποστολή του Λαβρόφ για ενίσχυση της στήριξης από μια χώρα την οποία η Μόσχα θεωρεί εδώ και καιρό φιλικό κράτος πραγματοποιείται μία ημέρα μετά τις συνομιλίες υψηλόβαθμων Αμερικανών και Βρετανών αξιωματούχων στο Νέο Δέλχι, που στόχο είχαν να πείσουν την ινδική κυβέρνηση να αποφύγει την υπονόμευση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ινδό ομόλογό του Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ αργά χθες για να συζητήσουν την «επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Ουκρανία» και άλλα ζητήματα.
Η Ινδία και η Κίνα είναι οι μόνες μεγάλες χώρες που δεν έχουν καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας. Μετά την επίσκεψη του Λαβρόφ στην Κίνα αυτή την εβδομάδα, το Πεκίνο δήλωσε ότι είναι «περισσότερο αποφασισμένο» να αναπτύξει διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Εκτιμούμε που η Ινδία βλέπει την κατάσταση αυτή με βάση το σύνολο των γεγονότων και όχι μονόπλευρα», δήλωσε ο Λαβρόφ σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Τζαϊσανκάρ.
«Συνεχίζουμε να υλοποιούμε έργα στους τομείς της ενέργειας, της επιστήμης και της τεχνολογίας, του διαστήματος και της φαρμακοβιομηχανίας».
Ο Τζαϊσανκάρ δήλωσε ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν διευρυνθεί αλλά πρόσθεσε ότι θα έχουν λεπτομερείς συζητήσεις για το σημερινό «δύσκολο διεθνές περιβάλλον». «Η Ινδία, όπως γνωρίζετε, ήταν ανέκαθεν υπέρ της επίλυσης διαφορών και διαφωνιών με διάλογο και διπλωματία», δήλωσε.
Η Ινδία, εκτός από το είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας, είναι επίσης μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, γεγονός που της προσδίδει μεγαλύτερη διπλωματική βαρύτητα.
Μιλώντας χθες από την ινδική πρωτεύουσα, ο Αμερικανός αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, αρμόδιος για τα Διεθνή Οικονομικά, ο Νταλίπ Σινγκ, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα θέσει «κόκκινη γραμμή» για την Ινδία αναφορικά με τις ενεργειακές της εισαγωγές από τη Ρωσία αλλά δεν θέλει να δει «άμεση επιτάχυνση» στις αγορές. Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας δήλωσε επίσης ότι η Βρετανία σέβεται την απόφαση της Ινδίας να αγοράσει ρωσικό πετρέλαιο με έκπτωση.
Η Ινδία έχει αγοράσει εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου από τη Ρωσία σε χαμηλότερη τιμή από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, ισχυριζόμενη ότι οι αγορές αυτές είναι επωφελείς για τους πολίτες της και επισημαίνοντας ότι πράττουν το ίδιο και οι ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Λαβρόφ αναμένεται να συναντήσει και τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι πριν από την αναχώρησή του σήμερα το βράδυ.