Σε σιωπή ή εξορία εξαναγκάζονται εκατοντάδες Ρώσοι δημοσιογράφοι εξαιτίας καταστολής, παρενόχλησης, συλλήψεων και εκφοβισμού από τις αρχές της Μόσχας, όπως αναφέρει η Όλγα Προκοπίεβα εκπρόσωπος Τύπου της ΜΚΟ Russie Libertés, εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία.
Μιλώντας στην γαλλική εφημερίδα Libération, η Προκοπίεβα υπογραμμίζει ότι οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι δεν μπορούν πλέον να κάνουν τίποτα στη Ρωσία, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Και αυτό, όπως σημειώνει, πολύ πριν τον πόλεμο αφού βάσει του νόμου περί «ξένων πρακτόρων», δέχονταν πίεση, κατασκοπεύονταν, παρενοχλούνταν σε καθημερινή βάση και δεκάδες από αυτούς είχαν συλληφθεί. Γεγονός που, όπως αναφέρει, οδήγησε εκατοντάδες δημοσιογράφους σε οικειοθελή εξορία, ιδιαίτερα στις χώρες της Βαλτικής ή στη Γεωργία.
«Θύμα προπαγάνδας η συντριπτική πλειοψηφία του λαού»
Η Προκοπίεβα σημειώνει ότι ορισμένοι Ρώσοι μπλόγκερ και δημοσιογράφοι είναι από το εξωτερικό ενεργοί στα κοινωνικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένων του Instagram και του Facebook, τα οποία αν και κλειστά από τις αρχές είναι προσβάσιμα στην Ρωσία μέσω VPN. Υπογραμμίζει ωστόσο ότι η συντριπτική πλειονότητα του λαού βρίσκεται υπό την επιρροή της προπαγάνδας των επίσημων τηλεοπτικών καναλιών και πιστεύει ότι η Δύση θέλει να καταστρέψει τη Ρωσία μέσω κυρώσεων. Κατά την ίδια, «η πραγματική πρόκληση είναι να βρεθεί ένας τρόπος να ανοίξουν τα μάτια και τα αυτιά των Ρώσων σε αυτό που πραγματικά συμβαίνει στην Ουκρανία και στη χώρα».
Ως προς το αν οι Ρώσοι θα μπορούσαν να επαναστατήσουν ενάντια στην εξουσία, αν ήταν ενημερωμένοι για την πραγματικότητα, υποστηρίζει, ότι «η ιδέα για έναν ξεσηκωμό των Ρώσων κατά του Πούτιν υποδηλώνει άγνοια της κατάστασης των ελευθεριών στη Ρωσία ή μάλλον της αυξημένης τα τελευταία χρόνια καταστολής».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο διευθυντής του Κέντρου Στρατηγικών Επικοινωνιών του ΝΑΤΟ Γιανίς Σαρτς παραδέχεται στην εφημερίδα Les Échos ότι το Κρεμλίνο κατάφερε να ελέγξει το αφήγημα έναντι της ρωσικής κοινής γνώμης και ότι «ουσιαστικά πέτυχε τον στόχο του».
«Οι Ρώσοι δεν ήταν έτοιμοι για έναν πόλεμο, αλλά για μια “μικρή στρατιωτική επιχείρηση”»
Σημειώνει ωστόσο ότι οι Ρώσοι δεν είχαν προετοιμάσει την κοινή γνώμη τους για την ιδέα ενός πολέμου, αλλά μάλλον για μια μικρή στρατιωτική επιχείρηση», εξ ου και η ανάγκη να μη δείχνουν την πραγματικότητα, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν σημαντικές ρωσικές απώλειες και ότι οι Ουκρανοί τους υποδέχονται με ανοιχτές αγκάλες.
Σχετικά με την αντίδραση του ρωσικού λαού, ο ίδιος σημειώνει, ότι αυτοί που διαφωνούν με τον πόλεμο είναι νέοι, μορφωμένοι, ενήλικες αστοί, εκ των οποίων άλλοι εκφράζονται και άλλοι φοβούνται, ενώ η κρατική προπαγάνδα είναι επιτυχής στους αγροτικούς πληθυσμούς, στους πιο ηλικιωμένους και στους λιγότερο μορφωμένους. Ωστόσο παρατηρεί ότι κάποια στιγμή θα αρχίσει να αυξάνεται επικίνδυνα για τον Πούτιν ο αριθμός των σκοτωμένων Ρώσων στρατιωτών.
Στο ερώτημα πώς θα το χειριστούν αυτό οι Ρώσοι αξιωματούχοι, απαντά: «Εάν το Κρεμλίνο ενεργήσει ορθολογικά, θα θελήσει να σταθεροποιήσει την κατάσταση στην Ουκρανία, πριν αυτός ο πληθυσμός των νέων στρατιωτών επιστρέψει στην πατρίδα του. Κατά τη γνώμη μου, αυτό θα μπορούσε να συμβεί στα μέσα Απριλίου και θα είναι μια καίρια στιγμή για τις ρωσικές αρχές».