Τουλάχιστον δεκαπέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ρωσικό πυραυλικό πλήγμα εναντίον κτιρίου της αυτοδιοίκησης στην ουκρανική πόλη Μικολάγιφ (νότια) προχθές Τρίτη (29/3), σύμφωνα με ανάρτηση του περιφερειάρχη Βιτάλι Κιμ στην πλατφόρμα Telegram.
Ο πύραυλος κατέστρεψε τμήμα στο μέσον του κτιρίου. Ο κ. Κιμ ανέφερε πως το γραφείο του βρισκόταν στο τμήμα που καταστράφηκε, διευκρινίζοντας πως δεν βρισκόταν στο κτίριο όταν επλήγη.
Αρχικά, τα σωστικά συνεργεία μπόρεσαν να ανασύρουν τρία πτώματα. Χθες Τετάρτη (30/3) όμως ο απολογισμός των θυμάτων έφθασε τους 15 νεκρούς και τους 34 τραυματίες, πάντα σύμφωνα με τον κ. Κιμ.
Η Ρωσία ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη για την απομάκρυνση αμάχων σήμερα Πέμπτη
Προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη από τις 10 σήμερα το πρωί της Πέμπτης, ανακοίνωσε χθες βράδυ το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, προκειμένου να απομακρυνθούν άμαχοι από την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι της Ουκρανίας.
Το μέτρο αυτό θα επιτρέψει το άνοιγμα ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» προς την ουκρανική πόλη Ζαπορίζια, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Προκειμένου να επιτύχει αυτή η ανθρωπιστική επιχείρηση, προτείνουμε να διεξαχθεί με την άμεση συμμετοχή εκπροσώπων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Το ρωσικό υπουργείο ζητεί επίσης από το Κίεβο να εγγυηθεί τον «άνευ όρων σεβασμό» αυτής της τοπικής κατάπαυσης του πυρός μέσω γραπτής ειδοποίησης με αποδέκτες το Κρεμλίνο, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τη ΔΕΕΣ πριν από τις 6 τα ξημερώματα της Πέμπτης.
Η Μόσχα ζητεί επίσης από τον ουκρανικό στρατό να δεσμευτεί για την ασφάλεια των λεωφορείων που θα ταξιδεύουν κατά μήκος της συμφωνημένης διαδρομής σε αυτόν τον «ανθρωπιστικό διάδρομο».
Έξι μέρες οδήγησε μέχρι τη Θεσσαλονίκη η πρόεδρος των Ελλήνων της Μαριούπολης
Οδήγησε έξι ημέρες για να μπορέσει να φτάσει με ασφάλεια στη Θεσσαλονίκη η πρόεδρος των Ελλήνων της Μαριούπολης. Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε η ΕΡΤ3, η Νάντια Τσαπνή, πρόεδρος των Ελλήνων της Μαριούπολης, έζησε τη φρίκη του πολέμου, αλλά και τη δική της Οδύσσεια, καθώς οδηγώντας επί 6 ημέρες, κατάφερε να φτάσει στη συμπρωτεύουσα, αργά το βράδυ της 29ης Μαρτίου.
Η σκέψη της όλο αυτό το διάστημα ήταν να καταφέρει εντέλει να σφίξει στην αγκαλιά της τα παιδιά και τα εγγόνια της, που ζουν στη Θεσσαλονίκη.
Παρά το γεγονός, όμως, ότι η ίδια κατάφερε να φύγει και να βρεθεί στην ασφάλεια ελληνικού εδάφους, η σκέψη της είναι πίσω στους Έλληνες, που ζουν ακόμη τη φρίκη. Μίλησε στην ΕΡΤ3 με πόνο ψυχής για όσα έζησε στο διάστημα του πολέμου και για την πόλη που δεν υπάρχει πια.