Αφόρητη παραμένει η πίεση των Ρώσων στο Κίεβο. Ολόκληρες γειτονιές έχουν εξαφανιστεί, ενώ η ατμόσφαιρα μέσα στην πόλη είναι αποπνικτική από τις φωτιές που μαίνονται σε εργοστάσια και αποθήκες που βομβαρδίστηκαν.

Μια ισχυρή, μάλιστα έκρηξη σημειώθηκε σε δεξαμενές καυσίμων κοντά στο Κίεβο απόψε το βράδυ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Η έκρηξη φαίνεται να οφείλεται σε ρωσικό βομβαρδισμό σε θέσεις του ουκρανικού στρατού.

Οι Ρώσοι φέρονται να έπληξαν μία από τις τελευταίες αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών που χρησιμοποιούν οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην πρωτεύουσα.

Έως στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι κατέστρεψε ένα μεγάλο ρωσικό αποβατικό πλοίο, το Orsk, που ήταν αγκυροβολημένο στο κατεχόμενο από τις ρωσικές δυνάμεις λιμάνι Μπερντιάνσκ, στην Αζοφική Θάλασσα.

https://twitter.com/dskorobutov/status/1507073592437137408

Ακριβώς ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου ο ρωσικός στρατός προσπαθεί ακόμα να καταλάβει το Κίεβο. Οι ουκρανικές δυνάμεις αντιστέκονται.

Το συνεργείο του MEGA τώρα κατέγραψε τη στιγμή επιθέσεων και αναγκάστηκε, μάλιστα, να απομακρυνθεί από το σημείο με τις σφαίρες να πέφτουν βροχή.

Αντιαρματικές κινητές μονάδες χτυπούν ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα στα περίχωρα της πρωτεύουσας.

Πόλεις και συνοικίες γύρω από το Κίεβο έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Ο απεσταλμένος του Mega στο Κίεβο Μαρίνος Αλειφέρης ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Οι βομβαρδισμοί αυτή την ώρα στην περιοχή που βρισκόμαστε είναι από την πλευρά των ουκρανικών δυνάμεων. Το πυροβολικό της Ουκρανίας που βρίσκεται στα σύνορα του Κιέβου προσπαθεί να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες αυτή την ώρα κάνουν κυκλωτική κίνηση γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα».

Από τις ρωσικές επιθέσεις, χτυπιέται βιομηχανική ζώνη του Κιέβου, οι αποθήκες καίγονται, μαύρος καπνός έχει σκεπάσει όλη την περιοχή.

Ένα εργοστάσιο που βρίσκεται στα σύνορα του Κιέβου έχει παραδοθεί στις φλόγες. Οι πυροσβέστες προσπαθούν να σβήσουν την πυρκαγιά, στο σημείο βρίσκεται ένας άνδρας των ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος ζήτησε από το συνεργείο του MEGA να απομακρυνθεί από το σημείο. Οι βομβαρδισμοί μεταξύ των δύο δυνάμεων είναι ασταμάτητοι, με τους Ρώσους να προσπαθούν να περικυκλώσουν το Κίεβο από τα ανατολικά σύνορα του.

Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, η μυρωδιά του πολέμου φθάνει μέχρι το κέντρο της πόλης.

Λίγο βορειότερα στο Ιρπίν δεκάδες αυτοκίνητα καμμένα. Από αυτό το σημείο μέχρι πριν λίγες ημέρες πέρναγαν όσοι Ουκρανοί ήθελαν να απομακρυνθούν από την εμπόλεμη ζώνη.

Τρένο επίσης που αναχώρησε από το Κίεβο δέχθηκε πυρά, όμως κανείς δεν τραυματίστηκε.

Η ουκρανική αντίσταση δυσκολεύει τα σχέδια του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. «Απωθήσαμε τους Ρώσους 74 χλμ από την πρωτεύουσα» ανέφερε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας.

Σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί 3.000 σπίτια στο Κίεβο από την έναρξη του πολέμου.