Ο χρόνος μπορεί να μετράει αντίστροφα για την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, όμως σύμφωνα με ανάλυση του Politico, δύσκολα θα υπάρξουν νέες ουσιαστικές κυρώσεις, τόσο γιατί χρειάζεται η κατάλληλη αφορμή, όσο και γιατί ορισμένοι ηγέτες διστάζουν να αναλάβουν δράση.
Σύμφωνα με το politico.eu η χρήση χημικών ή πυρηνικών όπλων από την Ρωσία, θα έδινε το «πράσινο φως» για να επιβληθούν ομόφωνα σκληρές κυρώσεις. Μάλιστα, το ίδιο θα συνέβαινε σε περίπτωση που δολοφονούνταν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για τον οποίο εντείνονται οι φήμες ότι βρίσκεται στο στόχαστρο σχετικού σχεδίου της μισθοφορικής ομάδας Wagner.
Παράλληλα, η μαζική σφαγή αμάχων, τα χτυπήματα μέσα σε πόλεις ή σε ανθρωπιστικούς διαδρόμους, φέρεται να επέτρεπαν στην ΕΕ να μπορεί να εφαρμόσει μια πιο σκληρή πολιτική προς την Μόσχα.
Παρόλα αυτά, το Politico διευκρινίζει ότι «ακόμη και χωρίς την υπέρβαση οποιασδήποτε “κόκκινης γραμμής”, οι ηγέτες της ΕΕ μπορεί να εξακολουθούν να αισθάνονται ότι πρέπει να έχουν κάτι να δείξουν από τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες».
Τα κράτη που διστάζουν και η επόμενη μέρα
Το δημοσίευμα τονίζει ότι μέχρι στιγμής τα κράτη μέλη της ΕΕ που διαφωνούν με την εφαρμογή μιας πιο σκληρής πολιτικής, είναι όσα εξακολουθούν να έχουν οικονομικές σχέσεις με την Μόσχα, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα, όπως η Γερμανία. Σε περίπτωση όμως που ο Πούτιν περάσει τις «κόκκινες γραμμές» που θέτει η Ευρώπη, τότε φέρεται ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν και να εφαρμόσουν την κοινή γραμμή που θα αποφασιστεί.
Με βάση το Politico λοιπόν, η ΕΕ θα μπορούσε να επιβάλει νέες κυρώσεις στην ενέργεια και στις ρωσικές τράπεζες, όπως στην Sberbank και Gazprombank. Με αυτό τον τρόπο, η ΕΕ θα μπορούσε να στερήσει από την Ρωσία τα απαραίτητα εφόδια που χρειάζεται για να συνεχίσει τον πόλεμο.
Βέβαια, το ενδεχόμενο πακέτο κυρώσεων δεν σταματάει εδώ, καθώς θα μπορούσαν να υιοθετηθούν και πιο σκληρές γραμμές, όπως της Πολωνίας που προτείνει πλήρη τερματισμό των εμπορικών σχέσεων με την Μόσχα.