Οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν επίσημα πως ο στρατός της Μιανμάρ διέπραξε γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εναντίον της μειονότητας των Ροχίνγκια, δήλωσε χθες (21/03) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, προειδοποιώντας ότι όσο η χούντα βρίσκεται στην εξουσία κανείς στη χώρα δεν είναι ασφαλής.
Ανακοινώνοντας την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης ο Μπλίνκεν είπε πως οι επιθέσεις εναντίον των Ροχίνγκια ήταν «εκτενείς και συστηματικές» και πως τα στοιχεία δείχνουν πως υπήρξε σαφής πρόθεση να καταστραφεί η κυρίως μουσουλμανική μειονότητα.
Σε ομιλία του στο Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον, ο ανώτατος Αμερικανός διπλωμάτης ανέγνωσε τραγικές και ανατριχιαστικές περιγραφές θυμάτων, που πυροβολήθηκαν στο κεφάλι, βιάστηκαν, τραυματίστηκαν.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Μιανμάρ εξαπέλυσαν στρατιωτική επιχείρηση το 2017 που ανάγκασε τουλάχιστον 730.000 κυρίως μουσουλμάνους Ροχίνγκια να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να καταφύγουν στο γειτονικό Μπανγκλαντές όπου περιέγραψαν δολοφονίες, ομαδικούς βιασμούς και εμπρησμούς. Το 2021 ο στρατός της Μιανμάρ κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα.
«Μετά το πραξικόπημα, είδαμε τους στρατιωτικούς της Μιανμάρ να χρησιμοποιούν πολλές από τις ίδιες πρακτικές»
«Μετά το πραξικόπημα, είδαμε τους στρατιωτικούς της Μιανμάρ να χρησιμοποιούν πολλές από τις ίδιες πρακτικές. Μόνο που τώρα ο στρατός θέτει στο στόχαστρο οποιονδήποτε στη Μιανμάρ θεωρεί ότι εναντιώνεται ή υπονομεύει την κατασταλτική διακυβέρνησή του», είπε ο Μπλίνκεν.
«Για όσους δεν το είχαν συνειδητοποιήσει πριν από το πραξικόπημα, η στυγνή βία που εξαπέλυσε ο στρατός από τον Φεβρουάριο του 2021 κατέστησε σαφές πως κανείς στη Μιανμάρ δεν θα είναι ασφαλής από θηριωδίες όσο ασκεί την εξουσία», πρόσθεσε.
Μερικές ημέρες αφότου ανέλαβε καθήκοντα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, οι στρατηγοί της Μιανμάρ υπό τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Μιν Αούνγκ Χλάινγκ κατέλαβαν την εξουσία, την 1η Φεβρουαρίου 2021, αφού είχαν διαμαρτυρηθεί για νοθεία στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Νοέμβριο του 2020 και τις οποίες κέρδισε το κόμμα της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, που μάχεται υπέρ της δημοκρατίας. Οργανώσεις επιτήρησης των εκλογών δεν βρήκαν κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι έγινε μαζική νοθεία.
Οι ένοπλες δυνάμεις συνέτριψαν έναν ξεσηκωμό εναντίον του πραξικοπήματος, σκοτώνοντας τουλάχιστον 1.600 ανθρώπους και συλλαμβάνοντας σχεδόν 10.000 περιλαμβανομένων πολιτικών όπως η Σου Τσι, σύμφωνα με την Ένωση Βοήθειας για Πολιτικούς Κρατούμενους, μια ομάδα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προκαλώντας το ξεκίνημα μιας εξέγερσης.