Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και οι ηγέτες τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών συζήτησαν σήμερα τις «βάναυσες τακτικές» της Ρωσίας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων και των επιθέσεων εναντίον αμάχων, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι πέντε ηγέτες συζήτησαν επίσης το θέμα της στήριξης της Ουκρανίας στον τομέα της ασφάλειας και σε ανθρωπιστικό επίπεδο, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters που επικαλείται το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ειδικότερα, ο Μπάιντεν συνομίλησε με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας για να συντονίσουν την απάντησή τους στη ρωσική εισβολή.

Η ίδια πηγή, υπερνθυμίζει πως στα τέλη της εβδομάδας ο Αμερικανός πρόεδρος θα ταξιδέψει στην Ευρώπη, για να συμμετάσχει στις συνόδους του ΝΑΤΟ, της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την Παρασκευή, εξάλλου, ο Αμερικανός πρόεδρος θα βρίσκεται στην Πολωνία, συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, σκοπεύει να ρωτήσει τον Πολωνό ομόλογό του, τον Αντρέι Ντούντα, τι άλλο μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ για να στηρίξουν τις προσπάθειες της Πολωνίας σε ανθρωπιστικό επίπεδο.

Τζο Μπάιντεν / Joe Biden

Οι εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν το αντικείμενο της σημερινής τηλεδιάσκεψης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, σύμφωνα και με διπλωματικές πηγές του Μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι.

Στις επαφές αυτές διαπιστώθηκε ότι η συνεργασία μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων και των συμμάχων τους στο ουκρανικό παραμένει ισχυρή, κατά τις πηγές αυτές, και σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ειδικότερα, αναφέρεται πως συζητήθηκε το ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης στην Μαριούπολη όπου διαπιστώθηκε ότι είναι επείγουσα ανάγκη να παρασχεθεί χωρίς καθυστέρηση ανθρωπιστική βοήθεια.

Παράλληλα, οι πέντε ηγέτες επανέλαβαν την απαίτηση τους για άμεση κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία καθώς και για άμεση αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Επανέλαβαν δε ότι είναι πρόθυμοι να ενισχύσουν την αρωγή τους στην Ουκρανία και να διατηρήσουν τις πιέσεις στη Ρωσία ούτως ώστε να δεχθεί την κατάπαυση του πυρός και να εργαστεί για την επίτευξη προόδου στις διαβουλεύσεις της με την ουκρανική πλευρά.

Συζητήθηκε επίσης η προετοιμασία των έκτακτων συνόδων κορυφής του ΝΑΤΟ και του G7 που θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το οποίο θα συνέλθει στις 24 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Εισβολή στην Ουκρανία – Μακρόν: Θα απαντήσουμε δυναμικά, με κρύο αίμα και ενωμένοι

Ανακοίνωση για την ίδια τηλεδιάσκεψη εξεδόθη και από την πλευρά της Ρώμης. Η κυβέρνηση Ντράγκι υπογραμμίζει πως οι πέντε ηγέτες «υπογράμμισαν και πάλι την σημασία των κοινών προθέσεων και δράσεων που αναπτύχθηκαν σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του πολέμου στην Ουκρανία και των συνεπειών του».

Επίσης, «με αναφορά στη σοβαρή ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης», οι ηγέτες δεσμεύθηκαν «να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την παροχή βοήθειας στους κατοίκους της Ουκρανίας, οι οποίοι αφήνουν πίσω τους τον πόλεμο ή δεν μπορούν να βγουν από την χώρα τους».

Σημειώνεται πως ο πόλεμος μαίνεται για 26η ημέρα σήμερα, Δευτέρα (21/3), με τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας να στρέφονται στο Κίεβο, μετά τον νεότερο βομβαρδισμό του και στην υπό πολιορκία Μαριούπολη, οι κάτοικοι της οποίας φέρονται να παραμένουν χωρίς τα στοιχειώδη, καθώς ο αποκλεισμός τους συνεχίζεται.

Ο Μάριο Ντράγκι