Ισχυρές εγγυήσεις ασφάλειας για να αποφευχθεί περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση, ζήτησε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Όλια Στεφανισίνα.
Παράλληλα, άσκησε κριτική στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. «Η στάση του ΝΑΤΟ να μην “ενοχλεί” τη Ρωσία», είπε, «έχει προκαλέσει τέσσερις πολέμους στην ευρωπαϊκή ήπειρο τα τελευταία 20 χρόνια».
Τέσσερις πόλεμοι
Aπό τη Λβιβ η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ζελένσκι, Όλια Στεφανισίνα, αρμόδια για την ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση της χώρας της, εμφανίστηκε επικριτική προς το ΝΑΤΟ, απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ και της δημοσιογράφου Ελβίρας Κρίθαρη.
Ερώτηση: Πιστεύετε ότι η επιθυμία της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ εκφράστηκε σε λάθος συγκυρία και ποια είναι η στάση της χώρας σας σήμερα;
Όλια Στεφανισίνα: «Φυσικά και όχι. Η προσέγγιση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ υφίσταται ήδη από το 2008 όταν η Γερμανία και η Γαλλία αρνήθηκαν να παρέχουν στην Ουκρανία ένα σχέδιο δράσης για την ένταξη. (…) Το λυπηρό είναι ότι είτε ήταν το 2008 με τον πόλεμο στη Γεωργία και μετά στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας, είτε το 2021 όταν όλοι οι 30 σύμμαχοι επιβεβαίωσαν ότι η Ουκρανία θα μπει στο ΝΑΤΟ, είτε είναι η 25η μέρα αυτού του πολέμου στην επικράτειά μας, το αφήγημα του ΝΑΤΟ δεν έχει αλλάξει.
Το θέμα δεν είναι η Ουκρανία
Δεν ήθελαν να εκνευρίσουν τη Ρωσία, άρα το θέμα δεν είναι η Ουκρανία. Είναι ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να επαναπροσδιορίσει τη προσέγγισή του, διότι η στάση απροθυμίας να ενοχλήσουν τη Ρωσία έχει επιφέρει ήδη 4 πολέμους τα τελευταία 20 χρόνια στην ευρωπαϊκή ήπειρο».
Η κυρία Στεφανισίνα τόνισε στην κάμερα της ΕΡΤ την ιδιαίτερη σχέση της Ελλάδας με την Οδησσό, από όπου και η ίδια κατάγεται και απηύθυνε έκκληση προς τη χώρα μας για στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ουκρανίας.
«Πρώτα απ`όλα στηρίξτε την υποψηφιότητά μας στην ΕΕ μαζί με τα κράτη-μέλη που είστε κοντά. Είμαι και εγώ η ίδια από την Οδησσό και η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Οδησσού, όπως και η Οδησσός αντίστοιχα.
Γι`αυτό σώστε την Οδησσό, βοηθήστε να διασωθεί η ιστορική μας κληρονομιά, η ελληνική κληρονομιά στην Οδησσό και πιστεύω ότι αυτό οφείλει να είναι μέρος μιας προσωπικής δέσμευσης της κυβέρνησής σας, να διατηρηθεί αυτό το πολύ σημαντικό στοιχείο της κοινής μας ιστορίας και να τονιστεί» σημείωσε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας.
Πουθενά δεν είναι ασφαλές στην Ουκρανία
Ερωτηθείσα για τις πρόσφατες επιθέσεις στη δυτική Ουκρανία, η κα. Στεφανισίνα είπε ότι έχουν πληγεί μόνο στρατιωτικοί στόχοι, ωστόσο κανένα σημείο της ουκρανικής επικράτειας δεν είναι ασφαλές ακόμα και αν δεν έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα επιθέσεις.
«Οι επιθέσεις στη (δυτική) Ουκρανία στόχευσαν στρατιωτικές υποδομές χωρίς να επηρεάσουν αμάχους. Καταλαβαίνουν (οι Ρώσοι) ότι ένα μεγάλο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας περνάει από τα τμήματα της Ουκρανίας κοντά στα σύνορα, επομένως οργανώνουμε σχέδιο έκτακτης ανάγκης αλλά δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες» δήλωσε.
Η Όλια Στεφανισίνα υπογράμμισε την ανάγκη να κλείσει ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας, κάτι που αποτελεί πάγια έκκληση της κυβέρνησής της.
πηγή: ertnews.gr