Ένα χαμογελαστό παιδί σε ένα δρόμο της Ουκρανίας, που δοκιμάζεται εδώ και τρεις βδομάδες από τον πόλεμο. Είναι η 5χρονη Βαλέρια, που έφυγε μαζί με τη μητέρα της μακριά από τη φρίκη του πολέμου και η οποία αποτελεί το εξώφυλλο του περιοδικού Time, με βασικό τίτλο «Η ανθεκτικότητα της Ουκρανίας». Πλέον οι δυο τους βρίσκονται σε ξενοδοχείο στη Βαρσοβία, μαζί με άλλους πρόσφυγες.

«Αν γνωρίζατε τη Βαλέρια, ίσως να νομίζετε ότι είναι ντροπαλή», είπε η μητέρα της, στο περιοδικό Time, «αλλά μην ξεγελιέστε, στο σπίτι, της αρέσει να τραβάει την προσοχή. Λατρεύει τα ίδια πράγματα με πολλά κοριτσάκια, όπως το λούτρινο κουνελάκι της και το ροζ σακίδιο της, το οποίο έπρεπε να αφήσει πίσω όταν εγκατέλειψε τη χώρα. Η Βαλέρια έχει επίσης μεγάλα όνειρα, όπως να ξεκινήσει την πρώτη της χρονιά στο σχολείο την 1η Σεπτεμβρίου».

«Για την ασφάλειά της, ήξερα ότι έπρεπε να φύγουμε»

«Ξυπνήσαμε νωρίς το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου για να μάθουμε ότι ο στρατός κατοχής είχε αρχίσει τους βομβαρδισμούς. Σκέφτηκα την κόρη μου, τη Βαλέρια. Για την ασφάλειά της, ήξερα ότι έπρεπε να φύγουμε. Φύγαμε από την Ουκρανία πριν μας βομβαρδίσουν. Μπορούμε να πούμε ότι μας ευλόγησε ο Θεός. Αλλά παρόλο που η Βαλέρια είναι μαζί μου τώρα, ο σύζυγός μου και ο γιος μου έμειναν στην Ουκρανία. Μιλάμε κάθε μέρα».

«Ήταν πολύ δύσκολο να φύγω από την Ουκρανία, πολύ δύσκολο. Πριν, όλα ήταν όμορφα, ήσυχα και ήρεμα. Και τώρα επικρατεί χάος, φόβος, κίνδυνος. Κάθε μητέρα φοβάται για το παιδί της» αναφέρει η μητέρα της.

«Η Ρωσία λέει ότι δεν βρίσκεται σε πόλεμο στην Ουκρανία. Αλλά ο πόλεμος είναι πραγματικός. Οι άνθρωποι πεθαίνουν πραγματικά. Έχω τόσους πολλούς φίλους στο Χάρκοβο που βρίσκονται στα καταφύγια. Δεν μπορούσαν να βγουν ούτε με τα παιδιά τους».

«Είμαστε στην Πολωνία, σε ένα ξενοδοχείο κοντά στη Βαρσοβία. Μας φροντίζουν, μας δίνουν φαγητό. έχουμε ένα μέρος να να κοιμηθούμε. Όταν περάσαμε τα σύνορα, εθελοντές βοηθούσαν όσους είχαν μικρά παιδιά. Ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, ήταν μια θερμή υποδοχή. Δεν μπορώ να βρω τις λέξεις για να εκφράσω πόσο ευγνώμων είμαι σε όλους όσους βοήθησαν» είπε η μητέρα της Βαλέριας.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι τα παιδιά είναι ασφαλή. Συναισθηματικά, είμαστε λίγο καλύτερα τώρα. Κάποιο άγχος έχει φύγει. Η κόρη μου είναι πιο ήρεμη. Πριν, ήταν ανήσυχη, ένα φοβισμένο παιδί. Πιστεύω ότι αυτή η φρίκη θα τελειώσει πολύ σύντομα. Όλοι οι Ουκρανοί, γυναίκες και παιδιά, θα επιστρέψουν στα σπίτια τους και όλα θα πάνε καλά» καταλήγει η γυναίκα.