Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι La7 και στη δημοσιογράφο Λίλι Γκρούμπερ, η Ουκρανή αντιπρόεδρος Ιρίνα Βερεστσούκ αναφέρθηκε στις θέσεις της χώρας της, η οποία εδώ και 19 ημέρες δέχεται ρωσική επίθεση.
«Δεν μπορούμε να δεχθούμε να παραμείνουν οι Ρώσοι στην Κριμαία και στο Ντονμπάς, ο πρόεδρος Ζελένσκι δεν θα μπορούσε να εξηγήσει στον λαό μας για ποιο λόγο πέθαναν τόσοι άνθρωποι, από το 2014 μέχρι σήμερα. Ο Πούτιν δολοφονεί αμάχους, και είναι σαφές ότι οι όροι αυτοί δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί», είπε η Ουκρανή αντιπρόεδρος.
«Ζητούμε να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τα κέντρα πυρηνικής ενέργειας, διαφορετικά ο πόλεμος αυτός μπορεί να επεκταθεί σε χώρες όπως η Πολωνία και η Λιθουανία. Αυτό που χρειάζεται, άμεσα, είναι κατάπαυση του πυρός και δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για ηλικιωμένους, γυναίκες και παιδιά», πρόσθεσε η Ιρίνα Βερεστσούκ .
Μιλώντας στο ιταλικό κανάλι La7, υπογράμμισε επίσης ότι «η χώρα της είναι πολύ δύσκολο να καταφέρει να κερδίσει, αν δεν επιβληθούν ζώνες απαγόρευσης πτήσεων» και ότι «η Ουκρανία χρειάζεται άμεσα συστήματα αεράμυνας».
«Χωρίς τις ζώνες αυτές, δεν θα μπορέσουμε να προφυλάξουμε τα κέντρα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα για όλους», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ουκρανίας.
Η Ιρίνα Βερεστσούκ εξέφρασε την άποψη ότι «είναι η στάση της Δύσης που επέτρεψε στον Πούτιν να φερθεί με τον τρόπο αυτόν στην Ουκρανία, διότι το 2014 δεν επιβλήθηκαν στη Ρωσία βαριές και καθοριστικές κυρώσεις».
«Ο Πούτιν πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά του και να θεωρηθεί υπεύθυνος για τα όσα έχουν συμβεί. Θέλουμε να επανεντάξουμε στην επικράτειά μας όλες τις περιοχές που η Ρωσία μας αφαίρεσε. Θα μπορούσε να γίνει και με απόφαση διεθνούς οργανισμού» είπε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης.
Για την ακρίβεια το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) ανακοίνωσε απόψε ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα εκδώσει την απόφασή του σχετικά με τη διαδικασία που κίνησε το Κίεβο, ζητώντας να διαταχθεί η Μόσχα να σταματήσει την εισβολή στην Ουκρανία.
Η δημόσια συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 16.00 (τοπική ώρα, 17.00 ώρα Ελλάδας) στη Χάγη, οπότε η πρόεδρος του Δικαστηρίου, η Τζόαν Ε. Ντόναχιου, θα διαβάσει την ετυμηγορία, αναφέρεται στην ανακοίνωση.